Počela izgradnja pasarele

Postavljeno: 05.05.2023

U okviru rekonstrukcije Brijanove ulice započela je i izgradnja prve pasarele u Kruševcu, koja će se nalaziti na ukrštanju ove i Jug Bogdanove ulice. Očekuje se da novi pešački most smanji saobraćajnu gužvu u ovom delu grada i da omogući sugrađanima bezbedan prelaz. Vrednost investicije je oko 70 miliona dinara

Kruševac je grad sa velikim brojem vozila, a posebno zakrčenje u centru grada izazivaju pešaci na pešačkom prelazu kod Glavne autobuske stanice

– U našem gradu mnogo sugrađana koristi automobile, mi smo na neki način robovi motorizacije. Dosta sugrađana koristi autobuski prevoz, te se dešava da u određenim terminima tokom dana u kolonama prelaze ulici kod Glavne autobuske stanice, što izaziva veliko zakrčenje saobraćaja. Novootvoreni komercijalni objekti, koji privlače građane u ovaj deo grada, takođe povećavaju frekvenciju saobraćaja – kaže Vojkan Tutulić, gradski urbanista.

Kako bi se smanjila gužva, neophodno je bilo razmišljati u pravcu pravljenja prve pasarele preko Jug Bogdanove, koja će sprečiti ukrštanje pešaka i vozila u istom nivou. Izgradnju će jednim delom biti finansirana iz gradskog budžeta, a drugim delom donacijama kruševačkih privrednika, a ona iznosi 70 miliona dinara.

– U toku je rekonstrukcija Brijanove ulice, a njena padina puna je svakojakih instalacija, pa mi moramo najpre da ih izmestimo iz zone izgradnje. Radovi se odvijaju po planu, sama pasarela, biće širine od 4 metara, biće naktrivena i štitiće pešake od kiše i vetra i sa adekvatnim osvetljenjem. Postojaće silazno stepenište, ali i lift za one koji imaju prtljag ili ne mogu da se kreću stepenicama. Noseći stubovi pasarele biće napravljeni od belovodskog peščara, koji je simbol našeg kraja, a na njoj će biti i grb Grada – uverava Tutulić.

U nivou saobraćajnice pešaci više neće moći da prolaze, zato što će tu biti postavljena ograda

Na padini Brijanove naći će se i nova zelena površina, mini park.

– U ovom delu ćemo ukinuti i uzdužno parkiranje tako da ćemo da odvojimo i jednu traku za skretanje u levo iz pravca Stare Čaršije, ka autobuskoj stanici, kako bismo smanjili zakrčenje u ovom delu grada koje je veliko. U ovom delu napravićemo i mini park, koji će urediti radnici JKP Kruševac.
M.J.

Ostale vesti

back-to-top