Počela grejna sezona

Postavljeno: 01.11.2022

Grejna sezona zvanično je počela danas za sve korisnike daljinskog grejanja u Kruševcu. Sugrađani koji se snabdevaju iz kotlarnice „Rasadnik 2“ i „Bare“ imali su grejanje i tokom prethodne dve nedelje, u večernim i jutarnjim časovima, a od danas su ga dobili i sugrađani koji se snabdevaju preko kotlarnice „Prnjavor“

-Iako je za većinu korisnika Javnog komunalnog preduzeća ,, Gradska toplana ” Kruševac, sezona počela pre gotovo mesec dana, tačnije 3. oktobra, kada su otpočele tople probe, današnji dan se uzima za prvi, kada će sezona biti i zvanično proglašena za sve korisnike na teritoriji Grada Kruševca, naravno, uz poštovanje mera propisanih od strane Vlade Republike Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike-kažu iz Toplane.

Za korisnike koji se greju putem Centralnog toplotnog izvora (oko 7.500 korisnika) kotlovi nisu gašeni i građani su snabdevani toplotnom energijom 24 sata.

-Budući da smo ovde kao glavni energent koristili ugalj, a uzimajući u obzir i činjenicu na dužinu toplovodne mreže koju je trebalo sačuvati od pucanja i havarija, ukoliko bi došlo do potpunog hlađenja cevi, usled gašenja kotlova nakon toplih proba.

Korisnici koji se snabdevaju toplotnom energijom putem dislociranih kotlarnica ,,Bare” i,,Rasadnik 2 ” ( mazut ) imali su dogrevanja u toku jutarnjih i večernjih časova, dok je nešto manje od 450 korisnika dislocirane kotlarnice ,, Prnjavor ” bilo bez grejanja protekle dve nedelje, iz razloga mere uštede energenata.

-U pomenutoj kotlarnici se kao glavni energent koristi gas, dok je alternativa lož-ulje. Kruševačka toplana je bila spremna da bez obzira na veoma visoke cene pomenutih energenata krene u zvaničnu sezonu 15. oktobra, međutim, odlukom Vlade Republike Srbije i uz dogovor sa Lokalnom samoupravom, donesena je odluka da se za korisnike iz Prnjavora grejna sezona odloži do 1. novembra ( kao što je slučaj iu većini toplana na teritoriji Srbije ) radi ušetede energenata tokom veoma toplih dana u okviru kojih su temperature išle iznad 22 stepena-stoji u saopštenju Toplane.

Podsećamo, iz ovog preduzeća poručuju da su građanima na raspolaganju dežurne ekipe u periodu od 7 do 22 časa, kojima se mogu obratiti za pomoć na telefone: 037/447-790, 037/447-791 i 0800/035-037.

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top