Počela Evropska nedelja mobilnosti, u Kruševcu brojne aktivnosti

Postavljeno: 16.09.2021

Zatvaranje glavne gradske ulice za saobraćaj od 18 do 22 sata i istovremeno njeno otvaranje za igru najmlađih, vožnja biciklama kroz grad, promocija sportova, crtanje po asflatu, održavanje radionica, sprovođenje onlajn ankete o navikama sugrađana u saobraćaju te obeležavanja Svetskog dana bez automobila, deo je aktivnosti koje Grad Kruševac sprovodi od 16. do 22. septembra, u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Reč je o kampanji koja širom Evrope podržava lokalne inicijative da gradovi budu bezbedniji, zeleniji, inkluzivnijii pristupačniji. Ovogodišnja tema je „Održiva mobilnost za zdraviji život“, a sprovodi se pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“.

– Izbor ovogodišnje teme uslovljen je teškoćama koje su Evropa i svet iskusili tokom kovid pandemije. Takođe ona se odnosi na prilike za promenu, koje je ova situacija stvorila širom Evrope. Trendovi započeti prošle godine, kao što je promovisanje aktivnog kretanja (pešačenje i vožnja bicikla), korišćenje ekoloških vozila, zahtevaju dalje podsticaje – navode u Gradskoj upravi Kruševac.

Objašnjavaju da su, u skladu sa temom, ove godine u centru pažnje mentalno i fizičko zdravlje, bezbednost i odgovor na kovid pandemiju.

Podsećaju da Evropska nedelja mobilnosti skreće pažnju na povezanost mentalnog zdravlja i urbane mobilnosti, što je postalo posebno važno tokom pandemije. Među prioritetima je fizičko zdravlje, na koje utiču zagađenje bukom i zagađenje vazduha s jedne strane, ali i koristi aktivne mobilnosti sa druge strane. Tema bezbednosti, dodaju, obuhvata skorašnje inicijative u pogledu bezbednosti u saobraćaju, integracije osoba sa smanjenom pokretljivošću i uvođenje obimnih mera bezbednosti u okviru urbane saobraćajne mreže.

Imajući u vidu ovogodišnje prioritete planirane su aktivnosti među kojima su zatvaranje glavne ulice za saobraćaj, organizovanje brojnih radionica i igara za najmlađe, održavanje biciklističke vožnje ulicama grada, promocija sportova. Biće, takođe, sprovedena onlajn anketa o unapređenju mobilnosti u gradu, koju sugrađani mogu popuniti preko linka https://forms.gle/BveqehnDi7A25oYh8. Nadležni napominju da će rezultati ankete biti korišćeni za planiranje budućih projekata za unapređenje saobraćaja u gradu.

Podsetimo da je reč je o manifestaciji u kojoj Kruševac godinama učestvuje, a koja mu je prošle godine donela značajno priznanje, pobedu u kategoriji većih evropskih gradova koji su 2019. godine učestvovali u kampanji.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top