Pletilja Živka – ruke zlata vredne

Postavljeno: 03.01.2021

Ove zime veliki broj Kruševljana koristi pletene zimske čarape koje u Kosovskoj ulici prodaje Živka Dimitrijevic (75) iz podjastrebačkog sela Suvaje. Još kao dete gledala je i upijala zanat od starijih, naučila sve tajne i sada svi koji tragaju za kvalitetnom robom, traže Živku koja sa suprugom živi u kruševačkom naselju Rasadnik

– Tri godine smo ovde. Ja koristim svaki trenutak da uzmem igle i pletem li pletem. Trudim se da građanima budem na usluzi. Da me pamte po dobru – priča Živka.

Niko od onih koji rado kupuju domaći proizvod ove vredne pletilje nije se požalio na kvalitet robe. Svi su joj zahvalni što ih spasava zime.

Ona je tajne zanata koji, nažalost, polako nestaje, upijala u kući, od svojih u rodnoj Suvaji. Pamti priče kako su se žene nekada (a, kaže, običaj je i sada u nekim krajevima), okupljale, uz priču, i pletenje čarapa, džempera i drugih odevnih predmeta, do zore radile. Nada se da će umetnost ručnog pletenja preživeti poplavu industrijske robe, jer je vrednost neuporediva.

– Trudim se da svi budu zadovoljni. Prvo, nikad i nikom ne bih prodala bofluk, što se kaže. A dok prodajem, ne ispuštam igle iz ruku. Dok očekujem kupce, pletem i samo gledam da svi budu zadovoljni. Mene to čini zadovoljnom – poručuje Živka Dimitrijević.

Lj.Marković

Ostale vesti

back-to-top