Plastenici na poklon za porodice koje teško žive

Postavljeno: 22.09.2020

Plastenike na poklon, odnosno kao donaciju, dobile su 22 porodice iz Kruševca. Reč je o porodicama koje žive u teškim materijalnim uslovima. Pomoć su obezbedili nemačka organizacija ASB, Grad Kruševac i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Plastenik je dobila i porodica Srbijanke Milanović (71) iz Velike Kruševice. Čitavo domaćinstvo, koje osim nje čine dvojica sinova, snaja i dve unuke, živi od poljoprivede.

– Sinovi su ranije radili u jednoj firmi koja je propala. Jedna unuka je završila srednju škola, a druga studira Ekonomski fakultet. Imamo oko tri hekata zemlje, sadimo povrće i cveće, kukuruz, pšenicu, gajimo svinje – kaže Srbijanka Milanović.

Potvrđuje da im to što će dobiti plastenik mnogo znači jer će im omogućiti da povećaju proizvodnju povrća i cveća.

Prilikom potpisivanja ugovora o dodeli plastenika gradonačelnica Jasmina Palurović je kazala da će se Grad potruditi da obezbedi plastenike za sve porodice kojima su potrebni, podsetivši da se povećava broj onih koji žele da dobiju ovakvu vrstu pomoći.

Direktor kancelarije ASB za Srbiju Gordan Velev očekuje da će projekat biti nastavljen i sledeće godine te da će oni koji su sada ostali bez plastenika tada ponovo imati mogućnost da konkurišu.

Kruševac i ASB od ranije sarađuju na ovom projektu ekonomskog osnaživanja, a prošle godine je takodje donirano dvadesetak plastenika.

Inače, u okviru projekta „Direktna socio – ekonomska pomoć ugroženim porodicama i pružaocima socijalnih usluga u lokalnim zajednicama u Srbiji“ ASB ove godine dodeljuje ukupno 80 ekonomski grantova, odnosno plastenika, sistema kap po kap i prateće poljoprivredne opreme, socijalno ugroženom stanovništvu u Kruševcu, Beloj Palanci, Lučanima i Čoki. Vrednost projekta je oko 187 hiljada evra.

Korisnici pomoći će, uporedo sa dobijanjem opreme, pohadjati i terenske obuke o osnovama plasteničke proizvodnje, tokom kojih će se na praktičan način upoznati sa plasteničkom proizvodnjom, mogućim rizicima i problemima, kako bi ostvarili uspešnu i profitabilnu proizvodnju.
J.B.

Ostale vesti

back-to-top