Pitali smo za vas: Zbog čega su vakcinisani nakon bliskog kontakta sa zaraženima oslobođeni karantina??

Postavljeno: 21.01.2022

Na pitanje naših čitalaca zbog čega se za nevakcinisane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima propisuje karantin a vakcinisanima daje sloboda kretanja ako i jedni i drugi mogu biti prenosioci virusa, epidemiolog Predrag Pavlović odgovara da jeste tačno da i vakcinisani mogu da budu izvor dalje infekcije, ali da za razliku od nevakcinisanih, oni izlučuju mnogo manju količinu virusa, pa je i mogućnost prenosa značajno manja

Epidemiolog Pavlović podseća da su vakcinisani koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima u obavezi da deset dana od prvog kontakta u obavezi da nose maske tipa KN95 i da se pridržaju svih ostalih propisanih mera zaštite.

On podseća da su vakcine koje su u opticaju rađene na bazi Vuhanskog soja, te da su na početku štitile i od zaražavanja i od daljeg prenosa, Fajzerova čak 96 odsto.

Ističe da i su i ostale vakcine takođe efikasne u nešto manjem procentu, ali se zbog velikog broja mutacija koje su se dogodile u međuvremenu, situacija promenila. Omikron ima toliko promena da vakcina više ne štiti od daljeg prenosa, ali i dalje štiti od obolevanja i teške kliničke slike u nešto manjem procentu.

-Vakcinisani sada mogu da se zaraze, ali sa blažim ili bez simptoma. Nikako nije isto kada se zarazi vakcinisana i nevakcinisana osoba, jer samom vakcinom imunitet uništi veliki deo virusa. Dakle, i vakcinisani mogu da budu izvor dalje infekcije, ali izbacuju daleko manju količini virusa-ističe Pavlović.

-Ukoliko se vakcinisana osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženim pridržava svih propisanih mera zaštite i uz to i u zatvorenom i na otvorenom prostoru nosi masku tipa KN95 deset dana od dana prvog kontakta sa zaraženim, ta osoba ne predstavlja nikakvu opasnost po okolinu-zaključuje epidemiolog Predrag Pavlović, direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Podsećamo, trajanje izolacije za zaražene smanjeno je sa deset na sedam dana, a za identifikovane bliske kontakte na pet , od momenta poslednjeg kontakta. Vakcinisani koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima, nemaju obavezu da budu u karantinu. 

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top