Pitali smo za vas: Ruže u januaru!

Postavljeno: 18.01.2022

Ovako izgleda terasa jedne naše sugrađanke. Ruža puzavica odlučila je da procveta baš u januaru i ulepša im novogodišnje praznike uprkos niskim temperaturama i snegu koji je ovih dana padao. Otkud ova pojava, pitali smo stručnjake

-Pojava da biljke cvetaju u nevreme, odnosno tokom zime, ukoliko nema dugog perioda ekstremno visokih temperatura, uglavnom je plod vanrednih okolnosti ili nekih stresnih uslova koje je biljka pretrpela tokom vegetacije. Taj pretrpljeni stres izaziva takozvano retroaktivno cvetanje – objašnjava za KruševacGrad Momir Nedić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručno savetodavnoj službi.

On kaže da ima situacija kada vremenske prilike uslove ranije kretanje vegetacije, ali da ove zime takvih uslova nije bilo.

-U našm podneblju, gde su temperaturne razlike velike, u najekstremnijim slučajevima vegetacija može da krene krajem januara i to ukoliko imate, na primer, dve nedelje u kontinuitetu temperaturu od 15 do 20 stepeni. Najčešće se tokom toplih zima cvetanje dogodi krajem februara – kaže Nedić.

U ovom trenutku na našem području nema pojave rane vegetacije kod biljaka, a s obzirom na to da smo imali sneg, te da su temperature tokom noći u minusu, ne bi je trebalo ni očekivati.

-Sneg je učinio dobro, natopio je zemlju i sprečio njeno zagrevanje, čime je odložio kretanje vegetacije – navodi naš sagovornik.

Dodaje i da se ovih dana kreće sa rezidbom voćaka i upozorava da biljkama trenutno najviše preti opasnost od glodara, te da oni koji nisu zaštitili svoja stabla to treba svakako da učine.

-Posebno toplo preporučujem da oni koji to do sada nisu uradili, okreče stabla koštičavog voća. Kreč štiti od glodara ali, što je još važnije, odlaže vegetaciju  – naglašava Momir Nedić.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top