+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Pitali smo za vas: Ko, gde i pod kojim uslovima može da donira kovid plazmu

Pitali smo za vas: Ko, gde i pod kojim uslovima može da donira kovid plazmu

Svi oni koji su izlečeni od korona virusa, a ispunjavaju uslove da mogu da doniraju krvnu plazmu, osim u Beogradu i Novom Sadu, sada to mogu učiniti i Kragujevcu, Nišu i Užicu. Zavod za transfuziju u Nišu, u narednom periodu obezbediće dolazak u opštine i gradove potencijalnih donora, radi  laboratorijskih analiza koje treba uraditi pre uzimanja krvne plazme.

– Da potencijalni donori ne bi morali dva puta da dolaze u Niš, pokrenuli smo inicijativu da naši lekari i medicinske sestre dođu u mesto prebivališta donora i u transfuzijama u  njihovim gradovima i opštinama, urade sve neophodne analize koje treba da pokažu da li neko ispunjava uslove da može da donira krvnu plazmu. Uskoro će naše ekupe biti i u Kruševcu, a o tačnom terminu dolaska potencijalni kandidati koji se nalaze u bazi podataka, biće blagovremeno obavešteni putem SMS-a – rekao je za portal kruševacgrad doktor Milan Petrović iz niškog Zavoda za transfuziju krvi, inače koordinator za prikupljanje kovid plazme za jugoistočnu Srbiju.

Doktor Petrović kaže da pacijenti koji su preležali korona virus (obavezan je dokaz o potvrđenoj infekciji – pozitivan test na SARS-CoV-2 metodom PCR,  ili pozitivna IgG antitela) i žele da doniraju krvnu plazmu, nakon dvadesetak dana od poslednjeg negativnog testa, mogu da se prijave putem sajta donirajplazmu.gov.rs ili pozivanjem broja 19819.

– To je prvi korak, a iz te baze podataka koja je u Beogradu, potencijalni donori se razvrstavaju po gradovima. Južni i jugoistočni deo Srbije preuzeo je Niš, tako da  potencijalni donori iz tih delova naše zemlje, dolaze kod nas. Kada prođu prvi intervju, sa donorima se dogovaramo o načinima prolaska kroz procedure koje slede, od potrebnih laboratorijskih analiza pa nadalje- objašnjava naš sagovornik, dodajući da se sama procedura doniranja plazme obavlja isključivo u Nišu, za davaoce iz jugoistočne Srbije koji su se registrovali na sajtu. 

Uz uslov da je izlečen od korone  i da ima dovoljan nivo antitela u krvi da bi mogao da da krvnu plazmu, isto kao kod  dobrovoljnih  davalaca krvi,  i za donore kovid plazme starosna granica je između 18 i 65 godina, uz najmanje 50 kilograma telesne težine.

– Da bi neko mogao da donira krvnu plazmu, mora pre svega da bude zdrav, da nema neku hroničnu bolest, malignitet, autoimunu bolest. Takođe, uslov je da nema krvni pritisak niži od 100/60mmHg, odnosno, iznad iznad 180/100 mmHg. Kada su u pitanju lekovi koje neko koristi kao redovnu terapiju, kao neki minimum toleriše se uzimanje lekova za pritisak– navodi doktor Petrović.

Odgovarajući na pitanje koliko puta neko može biti donor krvne plazme, u ovom slučaju kovid plazme, doktor objašnjava da je dinamika ista kao kod ostalih donorskih afereza.

– Krvna plazma se može dati 24 puta godišnje, minimum između dve donacije je dve nedelje, a u hitnim slučajevima 48 sati- kaže on.

S obzirom na to da je nakon proglašenja pandemije, potražnja za aparatima i setovima potrebnim za proceduru uzimanja krvne plazme na globalnom nivou bila ogromna, opremu su u aprilu prvo dobili Beograd i Novi Sad, tek kasnije Užice, Kragujevac i Niš. Do sada je u Nišu krvnu plazmu dalo 15-tak ljudi.

– Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, potrošnja krvne plazme je znatno povećana. Pozivamo sve humane ljude koji su izlečeni od korona virusa da se jave i doniraju krvnu plazmu. Svi oni koji doniraju krvnu plazmu imaju pravo na dva slobodna dana- kaže doktor Petrović. Podseća da je osim krvne plazme, uvek potrebna i krv za hitne slučajeve, za hirurške intervencije, te terapije onkoloških i hematoloških pacijenata, te poziva dobrovoljne davaoce da daju krv uvek kada su u mogućnosti.  

Inače, projekat “Doniraj plazmu” zajedno realizuju Ministarstvo zdravlja i Institut za transfuziju krvi Srbije. 

Za uzimanje krvne plazme potrebno do sat vremena

Za razliku od klasičnog davanja krvi koje traje 15-tak minuta, procedura uzimanja krvne plazme traje od 40 minuta do sat vremena. Isto je jedan ubod kao kod dobrovoljnog davanja krvi, s tim što u ovom slučaju krv ide kroz jedan aparat (separator krvnih ćelija), izdvaja se samo plazma, a ostalo se vraća, kroz isti ubod u venu. Količina donirane plazme je oko 600 mililitara, što je količina koja se sama nadoknađuje u roku od 48 sati.

Procedura uzimanja krvne plazme, prema tvrdnji stručnjaka, podjednako je bezbedna kao i procedura dobrovoljnog davanja krvi.

Svi oni koji su izlečeni od korona virusa, a ispunjavaju uslove da mogu da doniraju krvnu plazmu, osim u Beogradu i Novom Sadu, sada to mogu učiniti i Kragujevcu, Nišu i Užicu. Zavod za transfuziju u Nišu, u narednom periodu obezbediće dolazak u opštine i gradove potencijalnih donora, radi  laboratorijskih analiza koje treba uraditi pre uzimanja krvne plazme. - Da potencijalni donori ne bi morali dva puta da dolaze u Niš, pokrenuli smo inicijativu da naši lekari i medicinske sestre dođu u mesto prebivališta donora i u transfuzijama u  njihovim gradovima i opštinama, urade sve neophodne analize koje treba da…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !

Komentari

Vaš email neće biti vidljiv javno.

x

Proveri i

Pričali smo sa sugrađanima: Kako ćete provesti vikend?

Na preporuku Kriznog štaba za suzbijanje pandemije korona virusa, Vlada Srbije donela je odluku kojom se tokom predstojećeg vikenda zabranjuje ...

Napredak posle preokreta do pobede protiv Voždovca

U 17. kolu Super lige Srbije Napredak u Kruševcu slavio protiv Voždovca sa 3:1. Do preokreta Kruševljani stigli sa bele ...

Od danas novo radno vreme za kafiće, tržne centre, frizere…

Štab za vanredne situacije grada Kruševca na juče održanoj telefosnkoj sednici, potvrdio je mere koje je na osnovu preporuke Kriznog ...

Korona potvrđena još kod 274 osobe

U protekla 24 sata u Rasinskom okrugu korona virus potvrđen je kod 274 lica, a na Infektivnom  odeljenju kruševačke Bolnice ...

Težak period za “Gnezdo”

Kultura plaća ogromnu cenu pandemije korona virusa, a u najtežoj situaciji je nezavisna kulturna scena kojoj pripada i Alternativni kulturni ...