Pitali smo za vas: Kada kruševačka Toplana prelazi na gas?

Postavljeno: 09.07.2021

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je prilikom posete Kruševcu zamenu kotlarnica koje rade na ugalj i mazut u ovdašnjoj Toplani kotlarnicama na gas, a sve u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. U gradskoj Toplani još uvek nemaju precizne informacije o tome kada će se krenuti sa radovima i ističu da se u narednom periodu očekuju učestali sastanci sa predstavnicima Ministarstva kako bi se radilo na realizaciji ovog projekta

Na sastanku sa ministarkom Zoranom Mihajlovć predstavnici Toplane razgovarali o povećanju energetske efikasnosti kao i o uvođenju obnovljivih izvora energije. Za glavni cilj u budućem periodu određena je konverzija kotlarnica sa uglja i mazuta na gas.

– Razgovarali smo i o nabavci toplotnih pumpi za otpadne vode, a Evropska banka za obnovu i razvoj će u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike izraditi Razvojni plan za geotermalne podzemne vode i solarne panele u cilju smanjenja količine štetnih gasova i smanjenja upotrebe uglja kao glavnog energenta – kaže Dušan Gvozdenović, direktor Gradske toplane.

Dodaje i da se u predstojećem periodu očekuju sastanci sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike kako bi se radilo na realizaciji planova.

Kruševačka toplana je, inače, uz beogradsku i borsku, jedna od tri velike toplane u Srbiji koje još uvek u velikoj meri koriste ugalj kao energent, a deo toplotne energije proizvodi i iz mazuta što su sve veliki zagađivači. Prema nekim planovima republičke Vlade, prelazak svih toplana na čistije energente trebalo bi da se okonča u naredne tri godine.

Što se redovnih poslova Toplane tče, u ovom periodu radnici ovog preduzeća rade na sanaciji i rekonstrukciji toplovodne mreže, toplotnih podstanica i priključnih toplovoda, te obnavljanju i sanaciji dotrajalih instalacija u okviru distributivnog i proizvodnog sistema.

– Radovi na rekonstrukciji magistralnog distributivnog toplovoda u delu od Miličine do Strahinjićeve ulice, kroz Lazarev grad, počeli su krajem prošlog meseca i planirano je da budu završeni do kraja jula. Nakon toga, u saradnji sa lokalnom samoupravom, krećemo sa radovima u ulicama Ostrva Vida i Svetog Save – napominje Dušan Gvozdenović.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top