Pitali smo za vas: Kada će biti rekonstruisano krilo kamene ptice sa Slobodišta?

Postavljeno: 05.05.2023

Vandalizam počinjen početkom marta, kada je u okviru memorijalnog kompleksa ,,Slobodište“ polomljen deo skulpture kamene ptice, izazvao je bes i nevericu kod mnogih Kruševljana. Da kameno krilo još uvek „nije zaceljeno„ primetili su i naši čitaoci, pa smo tim povodom kontaktirali Narodni muzej u Kruševcu, gde smo saznali da je proces konzervacije ovog spomenika u toku i da će biti završen za oko mesec dana

Odlomljeni deo krila trenutno se nalazi u Muzeju, a potrebno je bilo uraditi konzervaciju, obraditi deo kamena hemijski i fizički pre rekonstrukcije.

– Vršimo pripreme za rekostrukciju jer postoji proces u odabiru odgovarajućeg materijala i načina na koji će to krilo da se spoji, kako bi što manje bilo primetno da je skulptura bila lomljena. Ipak, ova šteta je na neki način nepopravljiva, jer kamene ptice su izrađene iz jednog dela belovodskog peščara u znak sećanja na nevino stradale žrtve od strane nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu – kaže direktor Narodnog muzeja, Nikola Pantelić.

Kompletna rekonstrukcija biće izvršena tokom juna, a nakon nje ptica će ponovo biti cela.

– U junu će rekonstrukcija biti završena, takođe, očekujemo i konzervaciju svih skulptura na Slobodištu u skorije vreme, jer je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva aplicirao kod Ministarstva kulture, za taj poduhvat.

Da je krilo kamene ptice tokom marta polomljeno prvi su primetili zaposleni u Muzeju.

– Meni su kolege javile da je kamena ptica polomljena i odmah smo prijavili policiji i podneta je krivična prijava protiv NN izvršioca za vandalizam i još uvek nam nije poznato ko je izvršilac dela – navodi Pantelić.

Krilo je polomljeno, najverovatnije, udarcem.

– Pretpostavljamo da se krilo polomilo tako što se neko zaleteo i skočio na njega, ili je stajao na njemu. Ono nije udareno predmetnom, niti je neko naleteo na njega nekim vozilom poput kvada ili bicikla, jer nema nikakvih tragova.

U Memorijalnom parku „Slobodište“ nema nadzornih kamera, a od skoro su postavljene na nedavno rekonstruisani Dom Slobodišta, koji je takođe bio na meti vandala.

– Ispred Doma smo postavili kamere i on je kompletno pokriven video-nadzorom. Prošle godine, razbijana su nova stakla, čupane instalacije, ali od kada smo postavili video-nadzor i senzore za pokret, situacija se smirila -ističe Pantelić.

Kamene ptice iz „Doline pošte“

Memorijalni kompleks – spomen park Slobodište nastao je šezdesetih godina prošlog veka, po ideji književnika Dobrice Ćosića i projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića. Napravljen je na padinama Bagdale, na prostoru gde su stradale nevine žrtve tokom Drugog svetskog rata. Sam kompleks sastoji se iz nekoliko delova: Humki, „Kapije sunca“, „Amfiteatra živih“ i „Doline pošte“ u kojoj se nalazi 12 kamenih ptica i kamen sa čuvenim natpisom “Pod ovim nebom čoveče, uspravi se.

– To mesto za nas nazvano Dolinom bez sumnje je svetilište ili, da ostanemo u antičkim merama, to je i proročište, orakulum Proročište kazuje budućnost. Podseća jezovito na onu tajnu koju svi znaju i iznova hoće da je čuju. Život je neuništiv kazuje proročište – rekao je Bogdanović davne 1965. na otvaranju Slobodišta.

Kamene ptice predstavljene su bez tela i svedene na krila, a njihov raspored je takav da se na ulasku u Dolinu, izdvaja jedna, najveća ptica, zatim dolaze i ostale, raspoređene u dva plana, tako da izgledaju kao da se udaljavaju. Dragomir Lazić je u svojoj knjizi „Slobodište“ napisao:

– Krila svih ptica na Slobodištu imaju samo jednu stranu, ona su bez naličja. Ovde, na Slobodištu, a posebno u „Dolini pošte“ istina je jedna i nedeljiva, ona nema lica i naličja, ona jeste ili nije, ona postoji ili ne postoji. Ako su ptice njen izraz, onda je to postignuto na najbolji mogući način.

M. Janković


Tekst je deo projekta „Mediji po meri građana“ podržan od „Slavko Ćuruvija fondacija“.

Ostale vesti

back-to-top