Pitali smo vas: Kako se grejete i koliko vas to košta?

Postavljeno: 28.10.2021

Sugrađani se uglavnom greju preko Toplane, potom na drva ili na gas. Gradsku toplanu hvale, a oni koji se greju na drva žale se na visoke cene ogreva

Grejna sezona u Gradskoj toplani je uveliko traje i uprkos tome što je 300 korisnika nedavno ostalo bez grejanja, sugrađani, sa kojima smo razgovarali, su zadovoljni njenim radom.

Zlatko Mijajlović (34) već sedam godina živi u stanu koji ima centralno grejanje, zadovoljan je grejanjem i cenom:

– Greju dobro. Samo jedne godine na jedan dan nismo imali grejanje, od kad živimo u ovom stanu. Mesečno plaćam 8.000 dinara za 80 kvadrata. S obzirom koliko koštaju drva nije mi skupo. Drva bih još morao odjednom da platim, ovako plaćam na rate.

Dragan Cvetković (64) živi u kući koju je ranije grejao na drva i ugalj, ali se u međuvremenu priključio na centralno grejanje. Sada strepi zbog poskupljenja:

– Zadovoljan sam grejanjem, ali cena će verovatno da skoči jer već se priča o poskupljenju struje i gasa. Nisam planirao da pređem na drugi vid grejanja jer dok sam se grejao na drva, isti su mi bili troškovi, a imalo je dodatnog posla.

Sonja Bogdanović (47) iz Jasike se greje na drva i kaže da joj je to skupo jer kupuje drva. Metar drva za ogrev u Kruševcu košta 55 evra, dok još novca treba izdvojiti za uslužno sečenje.

– Mnogo je poskupelo, cenom nismo zadovoljni. Nismo još kupili sve što nam treba, kada smo imali novac kupovali smo manje količine, ali još uvek treba – kaže ona.

Sa njom se slaže Marija Bogdanović (39). Ona se greje na drva koja doprema iz sopstvene šume, ali je ipak morala deo da dokupi, kako bi imala za celu zimu. Cenu ironično komentariše sa „ekstra“.

– Naravno da nije cena dobra. Nešto smo već platili, ali treba nam još da dokupimo, baš je dosta skupo – jada se ona.

Svetozar Milenković (72) se na gas greje od ove sezone, dok se Sava Spasić (69) na taj način greje duže.

– Na gas se grejem preko privatne toplane i zadovoljan sam, dok gradska toplana još radi na drva i ugalj. Poskupljenje grejanja je moguće jer novac te toplane što se mi grejemo ide za Grad, pa može iz tog razloga da poskupi – smatra Spasić.

Milenković je za moguće poskupljenje gasa čuo na televiziji:

– Slušam o tome, ali oni su najavili da neće biti poskupljenja ove godine, videćemo.

Od sugrađana, naših sagovornika, niko se ne greje na struju, pelet, lož ulje i druge energente, koji su inače, prema podacima Agencije za energetiku, skuplji načini grejanja.

L.S.

 

Ostale vesti

Komentari

1 thought on “Pitali smo vas: Kako se grejete i koliko vas to košta?

Comments are closed.

back-to-top