Pitali smo sugrađane: Da li se plašite zemljotresa?

Postavljeno: 17.02.2023

Katastrofalni zemljotres u Turskoj i Siriji, uznemirili su i uplašili ceo svet.

Serija potresa u Rumuniji osetila se i u pojedinim gradovima naše zemlje.

Protekle nedelje širom Srbije je zabeleženo nekoliko zemljotresa ne jačih od 2.5 stepeni po Rihterovoj skali, koje su osetili i Kruševljani, a poslednji, blaži, od 2.2 stepena po Rihteru, zabeležen je i noćas u Kraljevu. Ovi povodom pitali smo sugrađane, da li se plaše zemljotresa i kako postupaju u slučaju da do njih dođe

Seriju zemljotresa koji su pogodili svet, uznemirili su sugrađnaku Radmilu B. (62).

-Ceo dan mi se plakalo kad sam videla slike ljudi iz Turske i Sirije, posebno me dirnula scena kad su bebu koja je dva dana bila pod ruševinama izvukli. U tim situacijama čovek vidi da je ništa naspram prirode. Ne daj Bože nikom takav užas-kaže ona.

Zemljotres u Kruševcu osetila je sugrađanka Jelena M. (37).

-Pre neki dan se baš dobro zaljuljalo. Sedela sam u dnevnoj sobi sa decom i počeo je luster da se ljulja i da zvecka posuđe u kuhinji. Nije mi bilo prijatno, posebno posle ovih stvari što su se desile na Bliskom istoku. Uplašili smo se svi, ali je srećom brzo prestalo. Posle kad sam zvala drugarice, neke nisu ni osetile.

Ivan Đ. (41) nije osetio ni jedan zemljotres ovih dana, ali pamti neke od ranije.

-Radim kao trgovački putnik i pošto sam po ceo dan u autu ništa nisam osetio, a moji kod kuće jesu. Normalno da se plašim, najviše pamtim zemljotres 2010. u Kraljevu, to se i u Kruševcu dobro osetilo-navodi on.

Zemljotres koji je pogodio Srbiju 1999. posle bombardovanja pamti Danica S. (52).

-Živim u soliteru i nama je svaki zemljotres strašan, i pre neki dan sam osetila, i ljuljala se zgrada, ali ono što je bilo 1999. se ne zaboravlja. Tada smo se svi ukućani naređali pored nosećeg zida i čekali da prođe. Vidim da je narod mnogo naplašen, svi o tome pričaju, ne znam šta je pametno, kako da se ponašaš, pre su pričali da je dobro da se sakriješ ispod stola, a sad kažu da to ne sme nikako da se radi-kaže ona.

Da je najvažnije ostati pribran u situaciji zemljotresa smatra Janko E. (33).

-Ne baš da se plašim, ali nije mi sve jedno. U takvim situacijama čovek treba da ostane pribran. Prvo možda što bih uradio, ako mi izlaz iz kuće nije blizu, je da bih stao iznad praga ili ispod nekog nosećeg zida gde su probušena vrata da koliko toliko povećam šansu da preživim. U takvim situacijama je najbolje izaći napolje.

M.J.

 

Ostale vesti

back-to-top