Pitali smo stručnjake: Postoji li bezbedan odmor u leto 2020?

Postavljeno: 14.08.2020

Navika da leti odlazimo na odmor, nastala je kod nas u ranom detinjstvu. Da li se možemo odvići od letovanja zbog straha od bolesti, ili poštujući savete lekara? Naravno da možemo, ali ne moramo, tvrde u Specijalnoj bolnici Merkur

Poremećaj uobičajenog načina života i informacije o posledicama pandemije proizveli su kod nas strah, a jedini način da se zadrže dobre navike i izbegne stres, je život uz poštovanje nauke i struke. Gde je tu letovanje i odmor? 

Sa medicinskog aspekta, letovanje nije samo navika, već i neophodnost. Dvonedeljno odsustvo od kuće nije samo subjektivni osećaj isključenosti iz stresnog okruženja, već vrlo realni zdravstveni benefit tokom boravka u prirodi. Šetnja prostranim banjskim parkovima na bezbednom rastojanju od drugih prolaznika i tretmani lekovitim vodama, savršeni su za zdravlje i odmor – kaže dr sci. med. Dejan Stanojević, direktor Specijalne bolnice Merkur.

Od početka širenja virusa Kovid19 i naučnih saznanja o prenošenju s osobe na osobu, usledili su brojni apeli stručnjaka o nošenju maski i rukavica i mnogi su prihvatili nove modele ponašanja. Ipak, ostaje dilema da li je poštovanje procedura dovoljno za minimalni rizik od zaraze. Iz Vrnjačke Banje poručuju da je neskromno reći da je odmor kod njih bezbedniji nego da građani ostanu kod svojih kuća, ali…

Mi u Merkuru imamo ljude koji su se školovali da bezbedno vode goste kroz ovu situaciju, a na gostima je samo da budu kooperativni. Striktno se primenjuju bezbednosne procedure i svakog gosta testiramo, a eventualne asimptomatske slučejeve vraćamo u sistem zdravstvene zaštite u mesto iz kojeg je došao  – ističe dr Stanojević.

– Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne događa, ali možemo mirno i racionalno, uzeti u obzir sve činjenice, slušati stručnjake i nastaviti da živimo bezbedno. Znači, za sve one koji imaju poteškoća da se nose s ovom situacijom, imaju osećaj straha od putovanja, ili letovanja u doba Korone, savetujemo da ipak nastave život normalno, da odu na letovanje i obnove energiju… ali, na najbezbedniji način.

Kako bi imali i kvalitetni odmor i sačuvali svoje fizičko zdravlje, promena mesta boravka je jedna od osnovnih ljudskih potreba. U prilog jačine ljudske želje i potrebe za putovanjem govori i činjenica da je nakon ogromne krize -katastrofalanog Cunamija u Japanu u martu 2011. godine uz pad broja inostranih turista za oko 62 odsto, već nakon godinu dana turistički promet vraćen na raniji obim. Bezbednosne mere i visok nivo zaštite bili su novi sastavni deo svih turističkih protokola – i ljudi su nastavili da uživaju u turističkim putovanjima.

Živomir Milenković

Ostale vesti

back-to-top