Pitali smo naše sugrađane: Šta je najbitnije za sreću?

Postavljeno: 24.02.2023

Svako od nas teži da što lepše živi i što lepše se oseća. Kako to postižemo smatramo da smo sve srećniji. Je li baš tako?

Šta kažu građani, šta je najbitnije za sreću?

Za Jelenu S. (32)  zdravlje je presudno za osećanje sreće.

Da su najbliži ljudi oko tebe zdravi, i da si ti zdrav. Prvenstveno, čoveku je bitno da je zadovoljan i ispunjen svojim nekim ostvarenim željama ili prohtevima, da tako kažem. Ne možeš da budeš dobar za okolinu, ako ti sam, nisi srećan i zadovoljan –rekla je ona.

To da je zdravlje najbitnije za opšte osećanje sreće, misli i Milosav. Đ (72)

-Kad sagledam svoj život i sve, najbitnije je zdravlje. Kažu: „Ma, jedi, pij, puši, jedan je život.“ Nisam tog mišljenja, jer znate ono: „Pitaće te starost, gde ti je bila mladost.“ Kvalitet života mnogo zavisi od zdravlja u bilo kom dobu. Posebno sam zadovoljan što su moji svi živi i zdravi i što mogu da provodim vreme sa unucima. Izvedem ih ispred zgrade da igraju fudbal, čak i ja stanem nekad na gol i milo mi je u srcu kad ih gledam kako uživaju u igri. – sa vidnim zadovoljstvom odgovara Milosav.

Pitanja o složenim pojmovima poput sreće imaju jednostavne i kratke odgovore, po mišljenju  Alekse  T. (29)

-Tako zahtevna pitanja obično imaju jedan odgovor. Za sreću je najpotrebnije odsustvo bilo kakve vrste straha – u žurbi je odgovorio ovaj sugrađanin.

R.Z. (46) misli da je rad preduslov za ostvarenje lične sreće.

-Rad pokreće čoveka. Čovek je rođen da radi i stvara. Jednostavno, mora da se pokreneš da bi bio srećan i ispunjen. Ne u novčanom smislu, mada je i to potrebno. Ništa ne pada s neba, ali poenta je da mora da se bude produktivan. Onaj što živi na selu, bavi se seoskim poslovima i onaj u gradu koji ima negde neki posao. Hoću da kažem, besposlica je pogubna za čoveka. To može da se vidi iz milion primera – rekao je ovaj sugrađanin.

Za pojedine sagovornike, sreća leži  u sitnicama.

-Ako imaš zdravlje, psihičko i fizičko, onda možeš da budeš srećan u sitnicama. Ja sam srećan kad sednem na bajs i vozim kroz neku prirodu. Tad ne mislim ni o čemu, pustim muziku, i srećan sam. To, ili neki fudbal opušteni po lepom vremenu  – rekao je Aleksandar D. (23)

Za Bojana Š. (35) sreća je pre svega u zahvalnosti i u lepom odnosu prema drugima.

-Uh, koje pitanje. Samosvest, ljubav i zahvalnost su najbitniji. Ljubav prema samome sebi, a onda i prema drugima – rekao je on.

R.O. (40) smatra da sreća ne može da se nađe u nekim vrednostima koje mejnstrim nudi.

-Hrišćanski način života, zasnivanje porodice i otklon od rijaliti kulture, koja je na svakom koraku, jeste način da se dosegne blagostanje i sreća. Kada kažem na svakom koraku, mislim na ulici, na televiziji, svugde smo okruženi porukama razvrata i nemorala, a put do sreće je suprotan. Kratkotrajna zadovoljstva nas ne mogu ispuniti na duže staze. – rekao je on.

Katarina M. (19) sreću nalazi u prijateljima i aktivnostima koje provodi sa njima

Meni mnogo znače moji prijatelji i drugarice. Idemo u teretanu zajedno, u grad, na bazene, samo kad učimo, nismo zajedno. Naravno, mislim da i roditelji mogu da utiču na da li ćeš biti srećan. Najbitnije je da te niko ne sputava u životu – rekla je Katarina.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top