Pijace otvorene, prodavci na gubitku jer nisu radili 

Postavljeno: 22.04.2020

Nakon dvadesetak dana pauze od danas ponovo rade kruševačke zelene pijace, a otvorena je i kvantaška pijaca. Prodavci potvrđuju da im je pauza donela velike gubitke i nevolje, jer mnogi od njih žive od dinara koji svakog dana zarade prodajući robu. Mnoge tezge danas nisu bile otvorene, dok je na ostalima bilo manje robe nego inače

Miroslav Živančević više od decenije i po sa suprugom radi na kruševačkoj Novoj pijaci.  Tezgu su otvorili i danas, posle dvadesetak dana pauze, a sačekala su ih i nova pravila.

– Veliki je problem bio što nismo radili, ali ovo je sada takođe problematično. Do pola osam treba da ubaciš svu robu, do tri pijaca radi, ali već u dva moramo da prekidamo jer svu robu moramo da sklonimo sa tezge, da ubacimo u boks ili da nosimo u magacin, što pre nije bilo, ostavljali smo pokriveno na tezgi. Znači radimo skraćeno, manje je ljudi, a plaćamo punu kvitu – objašnjava Miroslav.

Živančevići su iz Šavrana i imaju malu poljoprivrednu proizvodnju, a prodaja na pijaci im je glavni izvor prihoda. 

– Mi ćemo kao građani dobiti po sto evra, a mislim da nikakve druge mere pomoći nećemo moći da koristimo. Nemamo registrovanu radnju, ne možemo da računamo na minimalac koji daje država. Mi imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo i nadamo se da će i za nas biti neka pomoć, baš bi trebalo – kaže on. 

Da su prodavci pretrpeli gubitke posebno jer je bilo vreme Uskrsa kada ljudi kupuju više namirnica kaže Igor Milanović koji već deceniju radi na Novoj pijaci. 

– Kada je trebalo najviše da zaradimo mi nismo radili, radili su ovi veći, a mi manji smo sedeli kod kuće. Biće mi potrebno sigurno mesec, dva, nako što bude ukinuto vanredno stanje da nadoknadim deo gubitaka – kaže on.

U ovom trenutku mnogo mu znači, kako kaže, to što ima registrovanu radnju, plaća porez paušalno i sada će moći da računa na tri minimalca od države. 

Takvu pomoć neće imati Dejan kome je rad na pijaci jedini izvor prihoda. On nema registrovanu radnju,  a supruga takođe nema stalni posao.  

– Mi koji živimo samo od ovoga mi nemamo mnogo mogućnosti. Mislim da je bila greška što su pijace zatvorene, a ostavljeni marketi koji su izvor zaraze jer je pijaca je izuzetno dobro organizovana – kaže on. 

Inače, kruševačke zelene pijace nakon ponovnog otvaranja rade svakog dana od 7 do 15 časova, osim u danima kada je policijski čas. Primenjuju se preventivne mere za sprečavanje širenja korona virusa, a pre početka rada urađena je kompletna dezinfekcija. Na ulazu su postavljeni dezinfekcioni otirači za obuću, obavezna je dezinfekcija ruku, koju vrše radnici Poslovnog  centra. 

Od danas ponovo radi i kvantaška pijaca na kojoj se, takođe, sprovode sve preventivne mere.

Kruševačke zelene pijace, kao i sve pijace u Srbiji, zatvorene su krajem marta, u okviru mera Vlade za sprečavanje širenja epidemije korona virusa. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top