Petooktobarski vremeplov: Kruševac na današnji dan pre dve decenije

Postavljeno: 05.10.2020

Na lokalnim izborima održanim 24. septembra 2000. godine socijalisti su prvi put izgubili vlast u Kruševcu. Većinu u lokalnom parlamentu tada je dobila Demokratska opozicija Srbije (DOS), široka grupacija sačinjena od 18 do tada opozicionih partija i pokreta

Tokom desetak dana od završetka izbora, a do zvaničnog priznavanja izbornih rezultata 5. oktobra, na Trgu kosovskih junaka održavani su protesti na kojima su govorili građani i predstavnici DOS-a, a u znak građanske neposlušnosti prodavnice i lokali su radili skraćeno. Ostalo je zabeleženo i da su srednjoškolci izašli na ulice pozivajući roditelje da izadju sa posla i podignu glas protiv izborne krađe.

Tog 24. septembra 2000. godine osim lokalnih, te izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije, tadašnje zajedničke države Srbije i Crne Gore, održani su i izbori za poslanike za savezni parlament.

Do protesta koji su se odvijali i u ostalim gradovima u Srbiji došlo je jer je tadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević, odbio da prizna izborne rezultate koji su pokazivali da je u prvom krugu na predsedničkim izborima izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice.

Ti rezultati su priznati nakon masovnih demonstracija održanih u Beogradu 5. oktobra.  Nakon konstituisanja lokalnog parlamenta za predsednika Skupštine opštine Kruševac izabran je Sava Popadić, dugogodišnji član Demokratske stranke i poznati kruševački lekar.

Kruševac je tada bio opština, a funkcije predsednika Skupštine i predsednika Opštine su bile spojene. Zamenik predsednika Skupštine opštine bio je Bratislav Djokić, član Socijaldemokratije. Na čelu tadašnje opštinske Vlade, odnosno Izvršnog odbora, našao se Branislav Jovanović iz Demokratske stranke Srbije.

Za savezne poslanike iz Kruševca tada su izabrani Miodrag Djidić (DS), Miloš Radulović (DSS) i Dragan Jovanović (SPS).

U demokratskim promenama u Srbiji i Kruševcu učestvovali su i predstavnici organizacije Otpor, a jedan od njenih lidera bio je Kruševljanin Srdjan Milivojević.

Većina pomenutih lidera kruševačke opozicije, koja je tada došla na vlast, danas se ne bavi aktivno politikom. Narednih dana saznaćemo za vas gde su i šta rade, dve decenije kasnije, ljudi koji s bili nosioci petooktobarskih promena u Kruševcu…

J.B.

Foto: audioifotoarhiv.com

Ostale vesti

back-to-top