Pesnička nagrada “Drainac” Veroljubu Vukašinoviću

Postavljeno: 21.08.2021

Za pesničku nagradu „Drainac“ u najuži izbor ušla su tri naslova, a pobedila je zbirka pesama “Tilić”, Veroljuba Vukašinovića iz Trstenika. U užem izboru bile su još knjige “Arapski kapričo” Miroslava Aleksića i “Mutni nagoveštaj kiše” Jelene Lengold

Žiri za dodelu nagrade “Drainac” u sastavu: Goran Maksimović (predsednik) i članoviTanja Kragujević i Dragan Ognjanović doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnju Drainčevu nagradu dobije Veroljub Vukašinović za zbirku pesama “Tilić”, koju je objavila “Pravoslavna reč” iz Novog Sada 2020. godine.

– Vukašinović ulazi u red najizrazitijih liričara srpskog jezika a nagrađena knjiga „Tilić“ pokazuje pesnikovu sposobnost da vodi kreativan dijalog sa ljudima i biljkama, sa stvarima koje ga okružuju i sa sopstvenom dušom koja je neiscrpni izvor pesničkog nadahnuća. Zahvaljujući tome suočava nas sa neprimetnim ili skrajnutim pojavama a iznad svega sa prefinjenim ljudskim emocijama i izrazitim čovekoljubljem. U tom dijalogu Vukašinović ostvaruje jedan potpuno nov lirski svet i pesnički jezik koji nas vraća u dubine našega mitskog postojanja i živu vezu između prošlosti i sadašnjosti – navedeno je u obrazloženju žirija.

Veroljub Vukašinović živi u Trsteniku i obavlja dužnost direktora Narodne biblioteke “Jefimija”.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top