Paraolimpijac koji obara Ginisov rekord – Goranov maraton života

Postavljeno: 21.10.2016

Goran Nikolić, slabovidi maratonac iz Kragujevca, u želji da skrene pažnju javnosti na položaj osoba sa invaliditetom nastoji da obori Ginisov rekord u trčanju uzastopnih maratona. Tridesetpetog dana protrčao je kroz Kruševac. Blaga izmaglica i kiša koja rosi  sa jutarnjom temperaturom od 8 stepeni nisu predstavljali nikakav problem…

Kragujevački paraolimpijac Goran Nikolić krenuo je u postavljanje novog Ginisovog rekorda, u trčanju 55 uzastopnih maratona za 55 dana. Sadašnji rekord je 52 maratona za 52 dana i u vlasništvu je japanskog atletičara. Nikolić planira da, kako bi oborio aktuelni rekord, pretrči 2.400 kilometara. Ovaj podatak ne zasenjuje činjenica da je Goran osoba oštećenog vida. Nikolić je slabovid i vidi samo pet odsto na jedno oko.

Iskusni maratonac, koji je bio i član nacionalnog biciklističkog tima Srbije i učesnik dva svetska prvenstva i mnogih regionalnih takmičenja, jednu od svojih maratonskih maršruta završio je i u Kruševcu. Humanog sportistu su pozdravili predstavnici sportskih i udruženja osoba sa invaliditetom Grada Kruševca, dok je pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu Predrag Milenković zajedno sa Goranom i atletičarima istrčao trasu kroz Kruševac.

– Maraton koji sam završio u Kruševcu je 35 od ukupno 55 koliko treba da istrčim da bih postavio novi svetski rekord. Međutim, moj osnovni cilj zapravo nije samo obaranje Ginisovog rekrda, već prvenstveno skretanje pažnje javnosti na društveni položaj osoba sa invalididtetom. Ginisova knjiga rekorda je samo način da se privuče pažnja javnosti posredstvom medija. Želim da pošaljem poruku ciljnoj grupi, pre svega slabovidim i slepima, osobama sa oštećenim vidom i ali i svima sa invaliditetom, da se uključe u sportski život zajednice, ako ne u vrhunsko bavljenje sportom, onda bar u sistemsko treniranje i rekreativno vežbanje. Zahvalan sam medijima što su omogućili da ovakva moja poruka stigne do onih kojima je namenjena.

maratonac2

 

Goranova jedinstvena sportska misija pored ekstremnog sportskog izazova ima i jasan humanitarni karakter:

– Pored sportskog izazova, akcija ima humanitarni karakter, jer želim da animiram ljude dobre volje i prikupim sredstva koja ću uložiti u nabavku sportske opreme i rekvizita za osobe sa invaliditetom. To je vrlo važno za nas. Znam koliko svet ume da bude redukovan za nas. Izbor zanimanja i danas je sužen. Završio sam srednju školu za slepe i slabovide, radio sam kao telefonista– rekao je Nikolić, koji je osnivač Paraolimpijskog Kluba i Akademije Junior i generalni sekretar organizacije od osnivanja 1998. godine. Jedan je od osnivača Sportskog Saveza slepih i slabovidih Srbije i Parabiciklističkog Saveza Srbije.

Nikolić je isplanirao da svakog dana za šest sati istrči maratonsku etapu od 42 kilometra i 196 metara.

– Ja sam rekreativac punih 25 godina, imam iza sebe istrčanih 29 maratona pre ovog poduhvata. Nisam se posebno pripremao za maratone i nisam radio ništa posebno što inače ne radim tih poslednjih 25 godina. Posle jednog istrčanog maratona potrebno je 12 dana odmora, a ja imam manje od 19 sati, ali zahvaljući volji i motivima mogu da se oporavim. Planirao sam da dotrčim do 55 gradova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Startovao sam u svom rodnom Kragujevcu, a završnica maratona je planirana za 27. oktobar u Budvi– precizan je maratonac.

Želeo je i da iskoristi priliku i čestita kolegama paraolimpijcima na  osvojenim medaljama u Riju:

– Sudeći  po rezultatima naših paraolimpijaca, pojedinačni sportovi su na visokom nivou, ali nažalost u ekipnim sportovima naših paraolimpijaca nema već decenijama. Ovo je moj način da promovišem paraolimpijski sport – rekao je Nikolić.

Goran je privatno ostvaren čovek.

– Srećno sam oženjen, imam sina od 27 godia, koji je apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. I supruga je oštećenog vida, iste smo struke, telekomunikacije. Bila je, kao i sin, malo protiv ovog poduhvata na početku, ali sada su moji najveći navijači!

Ovo je, inače, prvi put da sportista sa invaliditetom pokušava da obori rekord jednog sportiste bez hendikepa. Hrabri Kragujevčanin ulazi u završnicu zadatka koji niko nikad nije uradio!

maratonac4

Ostale vesti

back-to-top