Paparaco za najmlađe, Momina muzička knjiga u čast pola veka književnog rada

Postavljeno: 05.09.2021

U izdanju Niškog kreativnog studija objavljena je  muzička knjiga „Paparaco“, autora Momira Dragićevića,  u kojoj se nalazi 30 pesama, čiji su recenzenti Milivoje Ilić, profesor muzike iz Pančeva i Ivan St. Rizinger, književnik i rok kritičar  iz Kruševca

Dragićević je od agencije  SKY Vision  dobio zlatni disk (2008) za najizvođeniju pesmu „DJ deda“ u  programu Dečji karaoke okršaj 2008 – 2011. u organizaciji KCK.

-Momir Dragićević je pisac za decu koji inspiraciju pronalazi u najširem spektru tema među kojima su i one savremene, koje decu najviše privlače. Tako njegova poezija predstavlja specifičan izazov za kompozitore jer pruža mogućnost upotrebe različitih ritmova, bogatog harmonskog jezika, pevljive melodike. Često šaljiv, ali i ozbiljan i osećajan kada treba, pisac daje sadržaj koji se prenosi u kompoziciju i tako nastaju ritmične, melodične i pamtljive pesme koje su izvođene na brojnim festivalima među kojima su: Đurđevdanski festival u Banjaluci, Majska pesma u Nišu, Rožajska pahulja i druge – napisao je, pored ostalog, u recenziji Milivoje Ilić, profesor muzike.

Prema rečima Ivana St. Rizingera, Dragićević nas je ovog puta, osim rečima, počastio raznobojnom muzikom najboljih autora u zemlji, što se podudara sa već čuvenom parolom – za decu samo najbolje.

-Moma je uspeo da smesi još jedan prvoklasan kolač, da provetri još jednom zagušljivi i ustajali prostor pun sivila u kome jedino čistota umetničkog srca i speva može da se pohrve sa virtualnošću današnje dečje mašte, zarobljene u svemoćne okove kompjuterizovanog i nemilosrdnog bezdušnog 21. veka – ocena je Ivana St. Rizingera.

Dragićević najavljuje da će do kraja godine izaći CD muzike za decu po pesmama iz knjige „Paparaco“.

Inače, pesnik Momir Dragićević u ovoj godini slavi 50 leta umetničkog stvaralaštva, a sada je objavio 25-tu, a drugu po redu muzičku knjigu. On je jedan od najkomponovanijih dečjih pesnika u ovom delu  Srbije. Njegove su pesme izvođene u zemlji i inostranstvu, a dobile su brojne nagrade (kompozitori i izvođači), što je potvrda kvaliteta pesme. Momine četiri pesme nalaze se na kompakt – disku koji je izdavač poslao Njujorškoj nacionalnoj biblioteci. „Karaoke“ pesme za decu u izdanju SKY Vision iz Beograda i danas se izvode u tzv. okršaju muzike za decu i to: „Sladoled“, „DJ deda“, „Paparaco“i “Digitron”, pored pesama Minje Subote. Pesma „Paparaco“ je najizvođenija pesma na muzičkom toboganu u Novogodišnjem programu RTS,  koju je pevala Maja Marković iz grupe Luna.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top