Ovog Vidovdana: osim spomenika i crkve – i jarbol

Postavljeno: 30.06.2020

Dan grada, Vidovdan, Kruševcu je ove godine ostavio novoizgrađeni spomenik Despotu Stefanu Lazareviću na Kosturnici, položen kamen temeljac za izgradnju crkve posvećene knezu Lazaru u kasarni „Car Lazar“, ali i jarbol sa srpskom zastavom na ulazu u park Bagdala

Jarbol visine 23 metra donacija je kruševačkog preduzeća „Metalne konstrukcije 037, a njegovo postolje – trostrana skulptura grba Republike Srbije, rad je Borisa Stajkovca, inače i autora spomenika Despotu Stefanu. Vrednost ovog poklona je oko 3,7 miliona dinara.

U postavljanje jarbola uključeno je i JP za urbanizam i izgradnju (deo nekadašnje Direkcije za urbanizam) koje je izradilo projektno tehničku dokumentaciju, kao i JKP Kruševac koje se pobrinulo za uređivanje staze i zelenog pojasa oko jarbola.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu grada Kruševca, i za ovaj projekat zaslužan je bivši gradonačelnik i sadašnji direktor BIA Bratislav Gašić koji je i simbolično na jarbol podigao zastavu veličine 7 puta 4 metra.

Gašić je prethodno, zajedno sa gradonačelnicom Jasminom Palurović, komandantom Garnizona pukovnikom Radetom Rnjakovićem i ministrom Zoranom Đorđevićem, u krugu kasarne „Car Lazar“ položio kamen temeljac za buduću crkvu posvećenu knezu Lazaru, učestvovao je i na državnoj ceremoniji polaganja venaca na Spomenik kosovskim junacima, a potom je zajedno sa još uvek aktuelnom gradonačelnicom otkrio Spomenik despotu Stefanu.

Ostale vesti

back-to-top