Otvorena izložba posvećena Radojki Živković

Postavljeno: 15.08.2022

Otvaranjem memorijalne izložbe simbolično je obeleženo 20 godina od smrti harmonikašice Radojke Živković. Ovim povodom, posetioci su u prilici da uživaju u postavci koja obuhvata mnoštvo dobijenih nagrada, plaketa i fotografija, a u mogućnosti su da vide i Radojkine i Tinetove harmonike.

– Bilo mi je zadovoljstvo da oživimo uspomenu i da sačuvamo neko sećanje na nju i na ono što je uradila. Veći deo njenih ličnih stvari nalazi se u Sidneju, kod njenog starijeg sina. Tamo je njena prva harmonika, narodna nošnja, plakete, nagrade, pohvale. Ovde su izložene njene nagrade i dve bitne harmonike, jedna Radojkina, a druga njenog supruga Tineta– rekla je Dragana Stevović, unuka Radojke Živković.

Izuzetnu sklonost prema muzici i harmonici, Radojka je pokazala još kao devojčica, te je od malih nogu počela da osvaja nagrade i simpatije publike.

– Sledeće godine je stogodišnjica njenog rođenja, a još se nije rodila druga Radojka, iako se kaže da se takva deca “rađaju jednom u sto godina”. Za nju to ne važi, ona je vanvremenska. Bila je čudo od deteta i UNESCO je o njoj snimio film 1956. godine – objašnjava ona.

Nastupajući i van granica naše zemlje, Radojka je ljubav prema muzici prenosila na sve ljude. S ponosom je govorila o svojim precima, poznatim guslarima, a naročito o svom ocu, harmonikašu Tihomiru Tomiću, od koga je nasledila ljubav prema ovom instrumentu.

– Imala je oko 1.200 humanitarnih koncerata. Od svih je dobila ili zahvlanicu ili diplomu. Sve je to bilo izloženo na jednom zidu u njenoj kući u Lamartinovoj 20 u Beogradu.

Nije bila samo interpretatorka, već i autorka mnogih kompozicija i pesama, koje su joj, svojom originalnošću, donele veliku popularnost i nagrade. Naprocenljive muzičke bisere predstavljaju njena kola, koja su i danas neizostavni element na mnogim kulturno-umetničkim događajima.

– Imala je bogatu karijeru. Dobila je Ginisov sertifikat za najduže bavljenje muzikom, u trajanju od 71 godine. Muzikom se aktivno bavila od 9. godine života i svirala je dve godine do pred smrt – dodala je naša sagovornica.  

Ova velika umetnica rođena je 1923. godine u selu Globoder kraj Kruševca. Preminula je 14. avgusta 2002. godine u Beogradu u osamdesetoj godini života.

Inače, izložba će biti otvorena do srede, 17. avgusta, u periodu od 18 časova. Uz prepoznatljive zvuke Radojkine harmonike, posetioci će imati priliku da se upišu u knjigu utisaka (lokal Niki 999 u Karadžićevoj ulici broj 8).

J.A. – J.P.

Ostale vesti

back-to-top