Otvorena izložba Marije Ćirić (VIDEO)

Postavljeno: 20.08.2021

Izložba „Aritmija urbanog“ akademske slikarke, Kruševljanke, Marije Ćirić otvorena je u Umetničkoj galeriji. Sugrađani mogu da pogledaju 32 formata, nastala u prethnodne dve godine, koje je ova autorka radila kombinovanom tehnikom, od ulja na platnu do instalacija, a koji govore o traganju savremenog čoveka za utočištem, uz podsećanje na iskonske vrednosti u vrtlogu

– Aritmija je prevod onoga što ja osećam kad mi poskoči srce, što je upravo i motiv za sva moja dela. Drvo je simbol čoveka, života i postanja, prasimbol divnih emocija. Ovo je priv put da je nešto izašlo iz mene, a da je figuracija. Predstavila sam radove koji su nastajali dve godine i koji govore o mojim mislima i osećanjima u tom periodu, i nadam se da će se publici dopasti – kaže Marija Ćirić za KruševacGrad.

Ovo je njena peta samostalna izložba, a prva u Umetničkoj galeriji, zbog čega joj je posebno drago.

– Velika je čast biti u prostoru koji je hram likovne umetnosti i gde se oseća duh svih prethodnih umetnica i umetnika koji su postavili svoj trenutak ovde – navodi ona.
Jasmina Bucek, kustoskinja, kaže da Marija svojim radom predstavlja tematiku kojom se bavi dugi niz godina, ovog puta u drugačijem vidu simboličnog prikaza glavnog entiteta drveta.

– Po prvi put prelazi granicu u smislu pojave ljudskih figura, odnosno žene. Drvo za nju predstavlja svaki događaj i osobu, koju je doživela u svom rodnom gradu. Videćete na pojediniim delima u pozadini stidljive prikaze Kruševca na kojima su se te senzacije dešavale. Sami pokreti drveća, delova stabala i korenja, govore o pokretu ljudi i o događajima koje je autorka htela da nam prezentuje na ovoj izložbi – objašnjava ona.

Izlobu je otvorio direktor Narodnog muzeja, Goran Vasić, uz komentar da je Marija umetnica sa malo godina, ali sa velikim opusom.

– Marija je našem gradu dala brojne murale, jedan od njih je i u Muzeju, autorka je i skulpture “Devojka sa krčagom”, a ova izložba je još jedan iskorak u svemu tome. Ovo ovde je izuzetno, svi smo svedoci toga, njena dela govore više od reči –  zaključio je on.

Izložba “Aritmija urbanog” trajaće do 3. septembra, a svi ljubitelji umetnosti moći će da je pogledaju uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

Fotografije: Marko Miletić
M.S.


O autorki

Marija Ćirić rođena je 1983. godine u Kruševcu, 2008. diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek slikarstvo. Od 2004. aktivno se bavi monumentalnim slikarstvom i ostalim vidovima primenjene umetnosti, pedagoškim radom, realizacijom mnogobrojnih projekata, radionica, kolonija, murala na javnim površinama i institucijama širom grada Kruševca. Autorka je „Devojka sa krčagom“, skulpture na Trgu kosturnice , a učesnica je i brojnih grupnih i samostalnih izložbi. Član je ULUS-a od 2016. , a status slobodnog umetnika stekla je 2019. godine.


VIDEO

Ostale vesti

back-to-top