Otvorena izložba „Kultura sećanja: ko ne pamti iznova preživljava“

Postavljeno: 02.02.2021

U Narodnom muzeju Kruševac otvorena je izložba „Kultura sećanja: ko ne pamti iznova preživljava“ autora Silvije Krejaković i Suzane Novčić, posvećena jednom od najtragičnijih događaja na našim prostorima tokom Drugog svetskog rata. Reč je o masovnom streljanju talaca u Kraljevu u periodu od 15. do 20. oktobra 1941. godine u kome je stradalo više od 2000 žitelja Kraljeva i okolnih mesta, među kojima i 17 Kruševljana od kojih je najstariji imao 49, a najmlađi svega 25 godina

Izložba se bavi istraživanjem kako samog tragičnog događaja tako i identitetima žrtava, njihovim biografijama, njihovim predmetima koji predstavljaju značajan deo istorijske zbirke Narodnog muzeja u Kraljevu.

– Kao što i sam naziv kaže, izložba se bavi kulturom sećanja odnosno obeležavanjem ovog događaja u decenijama koje su usledile. Dakle, od prvih pomena i parastosa u skladu sa tradicijom našeg naroda preko Oktobarskih svečanosti 1966. godine pa sve do dodeljivanja Povelja mira devedesetih godina u vreme raspada Jugoslavije čime je zaokružena priča o različitim slojevima sećanja – ističe Mirjana Savić iz Narodnog muzeja Kraljevo.

Pored istorijskih artefakata koji se mogu videti na izložbi kao što su fotografije, pisma i razni lični predmeti, značajan deo postavke predstavljaju slike, crteži i grafike na temu antifašizma i jugoslovenstva najznačajnijih autora sa prostora bivše države.

– Mi smo kroz priču o najtragičnijem istorijskom događaju u istoriji Kraljeva ispričali i priču o slikama koje su nastale inspirisane tim događajem. Umetnička dela koja je trebalo da čine stalnu postavku Memorijalnog muzeja u Kraljevu, koji nažalost nikada nije napravljen, bila su tretirana kao nepoželjna baština, pogotovo devedesetih godina kada dolazi do smene ideologije i kada jugoslovenstvo zamenjuje nacionalizam – kaže koautorka izložbe, Suzana Novčić.

Izložbu „Kultura sećanja: ko ne pamti iznova preživljava“ koja je zabeležila niz gostovanja u zemlji i inostranstvu, kruševljani će moći da pogledaju do kraja februara.

Iz Narodnog muzeja Kruševac ističu da se ovom izložbom nastavlja kontinuitet od prošle godine i najavljuju još jednu izložbu na temu Drugog svetskog rata za naredni mesec, dok se za jun priprema izložba povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja grada.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top