Otvaraju se tržni centri, đaci se uskoro vraćaju u klupe?

Postavljeno: 09.04.2021

Ukoliko se nastavi tendencija smanjivanja broj novoobolelih tržni centri će od ponedeljka, 12. aprila, moći da se otvore, a đaci bi u klupe mogli da se vrate od 19. aprila, od kada bi nastavu pohađali po modelu primenjivanom od 1. septembra. To je saopšteno nakon jutrošnje sednice Kriznog štaba

Krizni štab je odlučio da ugostiteljski objekti unutar tržnih centara još neće biti otvoreni. 

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Branislav Tiodorović je medijima rekao da je “situacija još u statusu vanredno, uz blagu tendenciju smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva oboljevanja”. Beleži se, prema njegovim rečima, da broj prijema i otpusta u kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta, da se u kovid ambulantama smanjuje broj prvih pregleda, ali da su kovid bolnice još pune i opterećene.

Dinamikom kojom se stvari kreću poslednja dva, tri dana, ako bi se to nastavilo i narednih dana, što očekujemo, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera mogu biti dopuštene – pre svega se misli da mogu tržni centri početi da rade pod pretpostavkom da se nastavi ova tendencija od ponedeljka – rekao je Tiodorović.

Krizni štab, kako je saopšteno, smatra da je vreme da se onlajn nastava u školama smanji i svede na lokalna žarišta, a da se od 19. aprila đaci vrate u škole po prethodnom sistemu rada. 

Podsetimo da su protivepidemijske mere ovog ponedeljka (5.aprila) ublažene, što je omogućilo ugostiteljima da otvore bašte sa polovinom kapaciteta te da rade do 22 sata, dok je restoranima i kafićima omogućena šalterska prodaja 24 sata.

Podsetimo da su srednjoškolci na onlajn nastavu prešli 8. marta, a stariji osnovci nedelju dana kasnije, odnosno 15. marta, dok su đaci do četvrtog razreda osnovne škole nastavili da nastavu pohađaju u školama, podeljeni u grupe. Ukoliko se vrate u klupe srednjoškolci će, podeljeni u dve grupe, na nastavu u školu odlaziti svake druge nedelje, a stariji osnovci svaki drugi dan. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top