Otežano dišete, curi vam nos a nije korona?

Postavljeno: 01.09.2021

Ambrozija se u ovoj sezoni prvi put pojavila krajem jula, a najveća zabeležena vrednost, skoro tri puta veća od dozvoljene, registrovana je prošle nedelje. Zbog mogućih jakih alergijskih reakcija, osobama sklonim alergijama savetuje se oprez

Od prošle nedelje, ambrozija pravi ozbiljne probleme osobama alergičnim na ovu korovsku biljku.

– Kada je ambrozija u pitanju, maksimalna dozvoljena količina je 30 polenovih zrna po metru kubnom. Najveća zabeležena vrednost u ovoj sezoni, 81 polenovo zrno po metru kubnom, registrovana je 26.avgusta – kaže Jasmina Kitanović, specijalistkinja biosanitarne tehnike, dodajući da je ambrozija biti aktuelna do polovine septembra, s tim da se ne očekuje da vrednosti budu ovako visoke.

Pored ambrozije, u ovom periodu povećana je i koncentracija polena koprive u vazduhu.

– Te vrednosti bile su povećane tokom celog avgusta ( izuzev prošle nedelje kada je bilo kišovito), a kretale su se od 80 do 100 polenovih zrna po metru kubnom, od dozvoljenih 60. Što se tiče ostalih trava i korova, poput konoplje, bokvice, štireva i pelina, zabeležene vrednosti su u granicama dozvoljenih – navodi naša sagovornica.

Inače, alergije na polen se najčešće manifestuju u vidu upale očiju, kijavice, svraba u nosu i grlu, curenja iz nosa, te otežanog disanja, a savet osobama alergičnim na polen je da u šetnju izlaze uveče ili posle kiše, kada je manja koncetracija polena u vazduhu. Oni koji ne znaju da su alergični na polen, a prvi put dobijaju simptome, trebalo bi odmah da se jave svom izabranom lekaru, te da započnu terapiju.

D.P

Ostale vesti

back-to-top