Osmomartovska poruka sugrađankama: Osmi mart nije Dan majki!

Postavljeno: 08.03.2021

Piše: Zvezdana Budimović Savković

8. mart nije dan kada se „damama“ ili „nežnijem, slabijem, lepšem polu“ poklanja cveće, već dan kada se sa zahvalnošću sećamo fenomenalnih žena koje su se kroz celu istoriju borile, nekada i davale živote, za bolji položaj i veća prava svih nas

Međunarodni dan žena ili, kolokvijalno, 8. mart nastao je kao dan borbe za ženska ljudska prava, borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Zato, drage sugrađanke, evo jednog zadatka za danas – da bar jednoj devojčici prenesemo važnu informaciju da 8. mart nije dan kada se „damama“ ili „nežnijem, slabijem, lepšem polu“ poklanja cveće, već:

– dan kada se sa zahvalnošću sećamo fenomenalnih žena koje su se kroz celu istoriju borile, nekada i davale živote, za bolji položaj i veća prava svih nas – pravo na školovanje, nasleđivanje imovine, pravo da biramo supružnika, pravo na glasanje, radna prava, pravo da odlučujemo u svojoj kući, svom mestu, svojoj državi, i još mnoga prava koja danas uzimamo zdravo za gotovo.

– dan kada treba da se podsetimo na našu obavezu i odgovornost da ta prava sačuvamo i nastavimo da se borimo protiv svih nepravdi i neravnopravnosti u društvu kome pripadamo. I da za sve to možemo da se izborimo, jer smo žene.

Srećan nam revolucionarni 8. mart!

Kako je nastao 8. mart

Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava dan kada su žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno demonstrirale 1857. godine u Njujorku. Tekstilne radnice su demonstrirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva meseca kasnije. Protesti su se događali i sledećih godina, a najpoznatiji je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa i za žene.

Ostale vesti

back-to-top