Oproštaj od Vere Nikolić – Komemorativni skup u Kruševačkom pozorištu

Postavljeno: 06.07.2021

Porodica, prijatelji i poštovaoci Vere Nikolić, velike sportistkinje i poslednjih 29 godina naše sugrađanke, sinoć su se od nje oprostili na komemorativnom skupu u Sali Pozorišta, nakon što je centralna komemoracija slavnoj atletičarki organizovana u Atletskoj dvorani na Banjici na dan njene smrti

– Do noći uoči poslednjeg Vidovdana, imali smo čast da poslednjih 29 godina živimo u istom gradu sa istinskom i sportskom i ljudskog legendom, Verom Nikolić – rekao je Slobodan Radičević, novinar i prijatelj porodice Nikolić otvarajući Komemorativni skup u Kruševcu.

Komemorativnom skupu u prvom redu prisustvovala je porodica zlatne sportiskinje: suprug Pajo, ćerka Jelena,sinovi Dejan i Milan, unuci Vukašin, Veselin, Maša, Mila, Vera, Lena. Pre ovog skupa, Kruševljani, Verini učenici, sportisti i sugrađani danima su upisivali oproštajne poruke u knjigu žalosti u pozorišnom holu.

Bojan Obradović,predsednik Sportskog saveza Kruševca podelio je sa učesnicima skupa seećanje na Veru koja je, kako je rekao, uvek je bila tu da svojim sportskim autoritetom doprinese nekoj manifestaciji, da učestvuje u organizaciji sportskog događaja ili svojim prisustvom doprinese njegovom značaju.

– Ostaje da je takvu pamtimo i budemo ponosni što je Kruševac imao takvog sportistu i sugrađanina – rekao je on.

Prisutnima se obratila i Spomenka Obradović, predsednica Atletskog kluba Kruševac.

– Zadivila me je njena hrabrost, entuzijazam, borbenost. Borila se kao lavica da decu izvede na dobar put. Borila se i za klub i za dečicu kluba, koji je tada bio bez uslova. Udarila je temelje klubu koji je od njenog dolaska doživeo procvat. Beskrajno joj hvala za sve što je učinila.

– Zajedno smo učestvovale na velikom broju takmičenja, na startu rame uz rame, ali što se dalje trčalo, brže si trčala Vera,ja i sve druge takmiačrke gledale smo ti u leđa. Tvoje noge pretrčale su celu Zemaljsku kuglu, učestvovala si na trkama u svim zemljama sveta. Zahvaljujući tebi, za nas se čulo. Mi smo mala zemlja, ali zbog tebe smo postali velika, neponovljiva, jedina Vera Nikolić – rekla je Verina kuma Milica Ćirić-Asurdžić

Vera Nikolić je 21.januara doživela moždani udar i nakon operacije na Klinici za neourohirurgiju KC u Beogradu bila u indukovanoj komi. Imala je samo 18 godina kada je postala evropska šampionka i nadimak „Zlatna Vera“ počeo je da je prati. Svetski rekord na 800 metara (2.00,05) oborila je 1968. godine u Londonu. Bronzanu medalju osvojila je na Evropskom prvenstvu u Atini 1969.godine i u Helsinskiju bila ponovo zlatna 1971.godine.

Četiri godine kasnije, a tri godine nakon osvojenog petog mesta na OI u Minhenu oprostila se od atletike, a na Vidovdan ove godine prestalo je da kuca srce slavne Vere. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top