Oprez sa hranom tokom letnjih vrućina

Postavljeno: 16.08.2020

Trovanja hranom se najčešće se javlja u letnjim mesecima. Da bi hrana ostala bezbedna i na visokim temperaturama, podjednako je važno  voditi računa  i o obradi i o čuvanju namirnica. Oprez je potreban i prilikom kupovine namirnica

Kada se namirnice kupuju, obavezno treba pogledati datum proizvodnje i rok trajanja,  s tim da je preporuka da se lako kvarljivi proizvodi kupuju u radnjama koje takvu vrstu robe drže u rashladnim uređajima. 

Ukoliko se proizvodi poput mleka, mlečnih proizvoda i mesa prodaju na pijaci, nikako ih ne treba kupovati  na pijačnim tezgama, već na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje. Ono na šta takođe treba obratiti pažnju je izgled i miris hrane koju kupujtete, jer ukoliko je drugačijeg  mirisa, boje i izgleda,  ne preporučuje se ni njena upotreba.  

Prilikom pripreme hrane,  važna preventivna mera koja važi za svako doba godine a ne samo za leto, je temeljno  pranje ruku , pribora za obradu namirnica, posuđa i radnih površina na kojima se hrana sprema. 

Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65 stepeni, a konzumirati je najduže dva sata nakon pripreme, odnosno, ,sat vremena, ukoliko je spoljna temperatura viša od 30 stepeni.  Posle tog vremena, hranu treba čuvati u frižideru,  na temperaturi ispod osam stepeni, a namirnice poput mesa, mlečnih proizvoda i jaja, potrebno je čuvati na temperaturi ispod tri stepena. 

Voće i povrće treba temeljno oprati, svaki list posebno ukoliko je reč o kupusu , zelenoj salati i slično,  s tim da se voće i povrće kasnije ne sme seći na istoj radnoj površini na kojoj se obrađuje sirove namirnice, poput sirovog mesa. 

Mleko ili sokove koji se otvore, obavezno treba čuvati u frižideru, a ono što je takođe važno kada su u pitanju namirnice  koje se drže u rashladnim uređajima, je da se sirova hrana uvek mora držati na nižim policama u odnosu na kuvanu hranu.

Treba izbegavati pravljenje filova, kremova, majoneza i sladoleda od  termički neobrađeni jaja , što je preporuka koja važi za svako doba godine, ne samo za leto i toplo vreme. Takođe, ne treba jesti ni nedovoljno pečeno meso sa roštilja.

Inače, u letnjem periodu, preporuka je da se konzumira što više voća i povrća, uz dovoljan unos tečnosti (čorbe, supe, čajevi, prirodni voćni sokovi bez šećera…), kao i da se prilikom pripremanja hrane koristi što manje masnoće.  

Ostale vesti

back-to-top