„Opet plače, al’ sad od sreće“ u Kruševačkom pozorištu

Postavljeno: 18.04.2022

U okviru obeležavanja Milijinih dana na repertoaru Kruševačkog pozorišta danas se našla predstava Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić „Kragujevac opet plače, al’ sad od sreće“, koju je režirao Dragan Jakovljević po tekstu Novice Savića.

Tematski zanimljiva, ova komedija napisana je dramaturški vešto, uz nesumnjivo poznavanje malovaroškog mentaliteta: razgovor petoro ljudi u čekaonici železničke stanice otkriva gotovo sve „tajne“ života provincijske sredine. I sve bi to moglo izgledati komediografski iščašeno i izvitopereno kad ne bi bilo istinito i sasvim mogućno u nas tokom poslednje decenije prošlog i početkom ovog, XXI veka. Razgovor i sve što se dešava u čekaonici železničke stanice provincijske varošice smeštene na nekoj sporednoj pruzi upravo zbog očigledne istinitosti uzdiže se do metaforične slike ne samo jedne sredine, nego i čitave ove zemlje!“, rekao je za ovu predstavu dr Raško Jovanović u knjizi Savremena srpska drama 13.

Inače, glumica Isidora Rajković je za ulogu Olivere u predstavi Opet plače, al’ sad od sreće nagrađena na Međunarodnom festivalu nove pozorišne akcije NETA u gradu Vraca (Bugarska) kao i na Festivalu malih scena Risto Šiškov u Strumici (Republika Makedonija) 2017. godine. U ovom komadu igraju i Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković.

Početak predstave je u 20 časova.

Izvor i foto: Sajt Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić

M.S.

Ostale vesti

back-to-top