Okrugli sto povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata

Postavljeno: 25.06.2024

U E-čitaonici, Narodne biblioteke u Kruševcu danas je održan okrugli sto povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata. Istaknuti istoričari i stručnjaci predstavili su različite teme i aspekte ovog značajnog istorijskog perioda. Ovaj naučni skup obeležio je duboku analizu i razmenu stavova o periodu koji je imao veliki uticaj na istoriju Srbije i sveta.

Dr Slobodan Đukić analizirao je odnose vojne i političke elite Kraljevine Srbije uoči „Velikog rata“, dok je Dr Dalibor Denda prezentovao sastav i aktivnosti vojske Kraljevine Srbije u 1914. godini. Učesnici su takođe čuli i o crkvenim prilikama u okupiranoj Srbiji tokom Prvog svetskog rata od Dr Saše Stanojevića, kao i o dobrovoljcima vojske Kraljevine Srbije od Dr Predraga Vajagića. Teme revizionizma u istoriografiji o Prvom svetskom ratu i nacionalne ideje Srba u 1914. godini razmotreni su kroz predavanja Dr Mihaela Antolovića i Dr Saše Markovića.

– Treba razumeti svetske procese pre 100 godina koji su doveli do Velikog rata. Ti svetski procesi uveliko liče današnjim svetskim procesima u negativnom smislu, ka jačanju napetosti militarizacije i generalno loših odnosa među državama i savezima. ova priča je neka vrsta upozorenja – kaže dr Saša Marković, koji je na ovom predavanju govorio o nacionalnoj ideji Srba 1914. godine.

Ovaj profesor smatra da Srbi ne poseduju „nadljudske moći“ kada je reč o preživljavanju ratova, već da se radi o kvalitetnim sposobnostima kojima su Srbi skloni kada je reč o štićenju svog inderiteta i domovine.

– Vidovdansia etika ima ogroman uticaj na indetitet Srba. Današnja medijska konfuzija na indetitet Vidovdana, baca različita svetla i senke istovremeno. Suština vidovdanskog indetiteta je u svetosavlju, a suština svetosavlja je u Hristu. Po tome je suština srpstva čovekoljublje – poručuje ovaj profesor.

N.G.

Ostale vesti

back-to-top