Okrugli sto: Omladinski aktivizam i politika

Postavljeno: 28.04.2021

Još jedna od aktivnosti u okviru projekta „Prvi put sa mladima o mladima“ koje sprovodi udruženje Okular iz Ćićevca sa Somborskim edukativnim centrom i organizacijom CEKOS iz Sente, okupila je 36 učesnika, od čega 25 mladih, dok su ostale činili donosioci odluka, mlade osobe koje uskoro ulaze u kategoriju mladih, ali i mlade osobe koje su neznatno starije od 30 godina

Okrugli sto učesnicima je dao priliku da se bliže upoznaju sa omladinskim aktivizmom i politikom, ali i da direktno vode dijalog sa donosiocima odluka i predstavnicima institucija kroz koje kao mlade osobe prolaze u različitim dobima.

Pokazalo se tokom ovih razgovora da su mladi, nasuprot uvreženom mišljenju, veoma zainteresovani za omladinsku politiku i aktivizam, naročito u okviru sesije o aktivizmu u ruralnim sredinama. Na ovoj sesiji mladi su pričali koliko im je značajno da donosioci odluka vode stalni dijalog sa njima. Kako su istakli, potrebno je biti zainteresovan i pričati sa mladima o njihovim interesovanjima, a posebno su naglasili da im u Ćićevcu nedostaju sportska i kulturna dešavanja, informativne i edukativne radionice o preduzetništvu, pravima, slobodi, diskriminaciji, toleranciji, ravnopravnosti i liderstvu.

Predstavnici institucija i ustanova su podržali mlade i njihov rad. – Jako nam je drago da Ćićevac predstavljaju ovi mladi ljudi koji razbijaju sve predrasude o aktivistima iz manjih mesta. Vi ste uvek spremni da svakom pomognete i doprinesete zajednici. Mi vam dugujemo zahvalnost jer ste odrasli u takve ljude. Drago nam je da nas predstavljate u najboljem svetlu – rekla je direktorka vrtića Danijela Stamenković.

Učesnici su primetili da se u ruralnim sredinama ne cene dovoljno mladi ljude i da oni zbog toga i odlaze. – Treba nam pomoći, u svakom smislu te reči. Želimo da živimo dostojanstveno, slobodno i zadovoljno u našem mestu. Ni nama nije drago kada moramo da ostavimo dom, porodicu i prijatelje, ali nekada to vidimo kao jedino rešenje. Ovakve vrste aktivnosti za mlade pokazuju našu želju da ostanemo ovde i promenimo nešto. Pokazuju našu borbu za boljim statusom u društvu gde smo ravnopravni sa „odraslima“ i njihovim radom – izjavila je jedna od učesnica.

Okrugli sto je pokazao da i donosioci odluka prepoznaju potrebe mladih i da su spremni da mnogo više rade na uspostavljanju dijaloga sa njima i osluškivanju i rešavanju njihovih potreba.

Inače, projekat „Prvi put sa mladima o mladima“ realizuje se kroz Erasmus + projekat koji kofinansira Evropska unija.

Ostale vesti

back-to-top