+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Oglašena prodaja imovine IMK „14 oktobar“ u Brusu

Oglašena prodaja imovine IMK „14 oktobar“ u Brusu

Deo IMK „14. oktobara“ u stečaju, koji nije bio predmet privatizacije od strane Čehoslovak grupe, biće 27. avgusta ponuđeni na prodaju javnim nadmetanjem. Reč je o Fabrici uređaja i delova (FUD) u Brusu za koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika raspisala peti pokušaj prodaje, a početna cena za imovinu koja se nudi iznosi 51,2 miliona dinara

Imovina koja je oglašena na prodaju obuhvata parcelu od 37,8 hiljada kvadrata, objekte površine oko 7,5 hiljada kvadrata, kompletnu infrastrukturu i opremu. 

Fabrika u Brusu, prema navodima iz oglasa, sadrži proizvodnu halu površine oko 5700 kvadrata, aneks uz halu površine oko 1500 kvadrata,  magacinski prostor od 376 kvadrata, te garažu i dve portirnice. 

U imovinu koja se prodaje spadaju u objekti kompresorske, trafostanice te skladišta tečnog kiseonika, tečnog ugljen-dioksida i acetilenska stanica, kao i sva infrastruktura na placu pogona, oprema i alati.

Pravo nadmetanja za ponuđenu imovinu  imaju sva pravna i fizička lica, a potencijalni kupac dužan je da za otkup prodajne dokumentacije plati 150 hiljada dinara, najkasnije do 20. avgusta, te da do istog datuma položi depozit ili bankarske garancije u visini od 29,3 miliona dinara. 

Imovina se prodaje u viđenom stanju, a kupac stiče pravo da je razleda nakon otkupa dokumentacije. 

Javno nadmetanje održaće se 27. avgusta u 11 sati u Centru za stečaj u Beogradu, Terazije br. 23, treći sprat, sala 301. Registracija učesnika počinje dva sata, a završava se 10 minuta pre početka javnog nadmetanja, odnosno u periodu od 9 do 10,50 časova, na istoj adresi, stoji u oglasu.

Inače, deo imovine “14. Oktobra u Ražnju prodat je u oktobru prošle godine. Novosadska firma „Savacoop“ je za  22,8 miliona dinara kupila imovinsku celinu na lokaciji Livnice obojenih metala, koja pored nekoliko objekata obuhvata infrastrukturne objekte i građevinsku parcelu od 18,9 hiljada kvadratnih metara.

Prilikom te prodaje nije bilo zainteresovanih za imovinsku celinu IMK koja se nalazi u Brusu a čija je tadašnja početna cena bila za 22 miliona veća i iznosila je 73,1 milion dinara.

Ni ova, kao ni prethodne prodaje, po svemu sudeći, neće mnogo pomoći bivšim radnicima ovog nekadašnjeg giganta metalske industrije koji su bez posla ost5ali nakon proglašenja stečaja. Njih oko 1500 od svoje bivše fabrike potražćuje između 24 i 26 zaostalih plata, što po gruboj proceni iznosi oko milijardu dinara, a ukupna potraživanja poverilaca od kompanije u trenutku stečaja iznosila su blizu 14 milijardi. 

Podsetimo, osnovne pogone 14. oktobra u Kruševcu, u petom pokušaju privatizacije, 2017. godine je preko ćerke firme “SCMG 14. oktobar” iz Beograda, kupila Čehosovak grupa koja u svom sastavu ima i kompanije Tatra kamioni, Tatra vojna vozila i Avia.  Novi vlasnik je pokrenuo proizvodnju u pogonima teške mehanizacije, a fabrika danas zapošljava blizu 350 radnika. 

N.B.

Deo IMK „14. oktobara“ u stečaju, koji nije bio predmet privatizacije od strane Čehoslovak grupe, biće 27. avgusta ponuđeni na prodaju javnim nadmetanjem. Reč je o Fabrici uređaja i delova (FUD) u Brusu za koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika raspisala peti pokušaj prodaje, a početna cena za imovinu koja se nudi iznosi 51,2 miliona dinara Imovina koja je oglašena na prodaju obuhvata parcelu od 37,8 hiljada kvadrata, objekte površine oko 7,5 hiljada kvadrata, kompletnu infrastrukturu i opremu.  Fabrika u Brusu, prema navodima iz oglasa, sadrži proizvodnu halu površine oko 5700 kvadrata, aneks uz halu površine oko 1500 kvadrata, …

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Zamke onlajn kupovine i kako ih izbeći

Kupili ste proizvod preko interneta, ali on uopšte nije isti kao na slici. Zakon kaže da proizvod možete vratiti u ...

Kiša pa sunce- oprez za osobe sklone alergijama

Nakon više kišnih dana u prethodnoj nedelji i visokih temperatura u ovoj, moguće su i reakcije kod astmatičara i osoba ...

U toku konkurs za UNICEF-ovu radionicu za mlade

U okviru zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost”, UNICEF u Srbiji otvorio je konkurs za onlajn UPSHIFT interaktvinu radionicu koja ...

Šest novih slučajeva korona virusa

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kruševac, na teritoriji Rasinskog okruga registrovano je šest novih slučajeva korona-virusa Tri novoincifirana ...

Kruševac danas osvanuo sa umetničkim delima srednjoškolaca na autobuskim stajalištima

Ukupno 18 autobuskih stajališta u Kruševcu osvanula su danas oblepljena radovima talentovanih srednjoškolaca, a “posetioci” ove neobične izložbe biće praktično ...