Održana likovna kolonija „Jesen Ribarske banje“

Postavljeno: 07.11.2021

Likovna kolonija “Jesen Ribarske Banje” održana je u ovoj kraljevskoj banji podno Jastrebca po 32. put i okupila je 8 slikara i dvoje vajara i karikaturista. Bila je to jedinstvena smotra ovih umetnika i pravi vatromet stilova, tehnika i autentičnih rešenja

Master slikarstva, Snežana Lilić iz Beograda, uradila je dve slike – ulje na platnu.

-Ovde je priroda mnogo lepa, božanstvena, a nisam očekivala toliko bogatstva od Boga datih na jednom mestu. Boje šuma i lišća su prekrasne pa su bili dodatna inspiracija za nas umetnike. Domaćini su se pokazali na visokom nivou i svaka im čast, pa je bila prava uživancija sarađivati sa njima nedelju dana.

Dizajnerka Ana Zakić, iz Kruševca, je uradila pejzaž iz prirode i jedan rad u svom stilu.

-Ovo mi je treći dolazak u Ribarsku Banju. Domaćini su predusretljivi iznad svakog očekivanja i podržali su nas maksimalno. Radila sam kombinovanu tehniku – akril na platnu. Atmosfera je bila sjajna, ovde su radili divni ljudi – slikari i vajari, koji su isijavali pozitivnu energiju i veliki elan.

Vajar iz Beograda Mateja Hrnjački uradio je skice za idejno rešenje skulpture Vojvode Prijezde, a dao je i slobodnije rešenje za ovaj lik kao i za druge junake iz kosovskog ciklusa. Njegov reljef Vojvode Prijezde na dasci je svojom lepotom i autentičnošću oduševio sve prisutne.

Marija Knežević, akademska slikarka iz Beograda, je uživala u prekrasnom ambijentu srpske kraljevske banje.

-Upijala sam utiske boja i to prenela na platno u četiri različite varijante. Radim aktove u poslednje vreme, a ovde sam ih smestila u šume i u bazen. Sve te impresije iz bazena – para, voda, ljudska tela, plavetnilo… sve se to našlo na slici “Banjske kupačice”. Ovde je jesen u punom sjaju, obimu i potencijalu. U Jastrebačkoj šumi sam boravila tokom dana i te impresije prenela na sliku “Jesenje vile”, a u toj šumi se nalaze i aktovi šumskih vila koje se povremeno pojavljuju. Treća slika je inspirisana šumom, ali i problemom narcisoidnosti koji je danas dosta prisutan među ljudima, a glavna akter slike je Narcisa, opčinjena  svojim odrazom u šumskom jezeru.

Marko Vučković, vajar iz Beograda, je imao autorski zadatak da uradi lik Miloša Obilića, pa je na dobrom putu da srpskog heroja predstavi na originalan način i dokaže domaćinu svoj umetnički izraz i stvaralačku veličinu.

Goran Ćeličanin, predsednik Saveta Likovne kolonije u Ribarskoj Banji, kaže:

– Likovna kolonija “Jesen Ribarske Banje” održana je po 32. put i okupila je 8 slikara i po dva vajara i karikaturista. Bila je to jedinstvena smotra ovih umetnika i pravi vatromet stilova, tehnika i autentičnih rešenja. To potvrđuju ostvarena autorska dela i izuzetna radna atmosfera među učesnicima.  Ova kolonija je bekstvo iz provincijalnosti, jer nosi velegradski duh i autentični pečat. Odavde proizilazi umetnički proizvod dostojan svakog divljenja. Ribarska Banja je postala jedan značajan gejzir srpske umetnosti, jer su ovde buknule boje, prirodne lepote, ljubav…

Prema rečima Ljubiše Bate Đidića, pesnika i likovnog kritičara, lepa likovna misao se ovde neguje i ostvaruje pune 32 godine. U prethodne tri godine učestvuju i vajari povodom 650 godina Kruševca, kao stare srpske prestonice. Vajari daju skulptursku viziju kosovskih junaka i kroz prizmu narodnog genija dočaravaju srpske velikane. Vajari se predstavljaju na najbolji mogući način, a Kruševac ostvaruje veličanstven poduhvat – galeriju skulptura i portreta kosovskih junaka i drugih srpskih velikana.

Miloje Mihajlović Mile Meda, predsednik Saveta Specijalne bolnice “Ribarska Banja”, je u završnoj reči izjavio da je oduševljen umetničkim ostvarenjima ove likovne kolonije i vrhunskim elanom njenih učesnika.

-Ovo je još jedan dokaz da naše društvo mora ozbiljno da ulaže u kulturu i umetnost, jer kreativna rešenja i ostvarenja ostaju budućim generacijama kao dokaz da radimo za dobrobit naše zajednice i nova pokoljenja, zaključio je Mihajlović i spustio zavesu na 32 mini umetnički sabor srpskih poslenika umetnosti, koji je očarao svojim delima i kreativnom atmosferom.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top