Održana centralna smotra 51. takmičenja sela grada Kruševca

Postavljeno: 06.07.2024

Sinoć je na Bagdali održana centralna smotra 51. takmičenja sela grada Kruševca, manifestacija koja tradicionalno okuplja najvrednije i najkreativnije predstavnike seoskih zajednica ovog kraja. Program je svečano otvorio gradonačelnik Kruševca, Ivan Manojlović, koji je u svom obraćanju istakao značaj ove manifestacije za očuvanje kulturne baštine i promociju ruralnog razvoja.

Ove godine, u takmičenju je učestvovalo ukupno 21 selo, dok je 18 sela imalo priliku da predstavi svoj kulturno-umetnički program. Publika je uživala u raznovrsnim sadržajima, od tradicionalnih pesama i igara, preko narodnih nošnji, do zanatskih radova koji svedoče o bogatom kulturnom nasleđu ovog kraja.

Prvo mesto zasluženo je osvojilo selo Krvavica, koje je impresioniralo žiri i posetioce svojim bogatim programom i autentičnim prikazom narodnih običaja. Drugo mesto pripalo je selu Velika Lomnica, dok je treće mesto zauzelo selo Globoder, oba sela takođe pokazavši izuzetne veštine i kreativnost.

Manifestacija je protekla u izuzetno pozitivnoj atmosferi, a prisutni su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti da se druže i razmene iskustva.

Ova smotra još jednom je pokazala koliko je važno očuvati i negovati seosku kulturu, te je najavljeno da će grad Kruševac i u budućnosti nastaviti da podržava ovakve manifestacije.

T.S.

 

Ostale vesti

back-to-top