Održan je Nacionalni sastanak srednjoškolaca

Postavljeno: 16.12.2022

Tokom 8. i 9. decembra, Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) okupila je preko 100 predstavnika njenih škola članica iz cele Srbije na Nacionalnom sastanku srednjoškolaca pod nazivom „Kada ćemo da se čujemo“, koji se održao u Beogradu u susret Međunarodnom danu ljudskih prava.

U okviru Nacionalnog sastanka koji je UNSS pokrenula ponovo nakon 4. godine, održao se Dijalog srednjoškolaca sa značajnim predstavnicima vladinog i nevladinog sektora koji su razgovarali o pravima i položaju srednjoškolaca. U toku Dijaloga, srednjoškolci su zajedno sa Snežanom Klašnjom (Savetnica ministra turizma i omladine) Brankicom Janković (Poverenica za zaštitu ravnopravnosti), Bojanom Zimonjić (Regionalna kancelarija za mlade) i Nedeljkom Borojević (Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada) došli do mnogobrojnih zaključaka koji će kasnije UNSS predstaviti na sastanku sa donosiocima odluka uključenim u procesima bitnim za mlade.

Neki od zaključaka Dijaloga su da se glas srednjoškolaca nedovoljno čuje u procesima donošenja odluka na nacionalnom nivou, te da mora postojati mehanizam dijaloga sa institucijama na nacionalnom nivou isključivo na srednjoškolska pitanja, a ne na pitanja opšte populacije mladih u Srbiji i da je potrebno više podrške kako bi imali svoje prepoznatu zajednicu učeničkih parlamenata koja će ravnopravno zastupati njihov glas na nacionalnom nivou u omladinskim i obrazovnim pitanjima.

Ono što su srednjoškolci istakli kao bitnu stavku, jeste da im je ovaj događaj koji je organizovala UNSS, pomogao da se međusobno umreže, kao i da shvate da je važna međusobna podrška kako bi srednjoškolska zajednica rešila probleme koji ih okružuju.

Više informacija o radu UNSS i događaju je dostupno na sajtu www.srednjoskolci.org.rs.

„Projekat Nađi deo koji nedostaje se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije, Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorna Unija srednjoškolaca Srbije”

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport.

EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.“

 

Ostale vesti

back-to-top