Odlučuje se o onlajnu za starije, USPRS poručuje da učitelji nisu bebisiteri

Postavljeno: 26.11.2020

Vlada treba da odluči o predlogu Kriznog štaba da stariji osnovci i srednjoškolci pređu na onlan nastavu, a da zimski raspust bude od 21. decembra do 18. januara. Unija sindikata prosvetnih radnika traži onlajn nastavu za sve đake i vrtiće i napominje da prosvetni radnici nisu bebisiteri

– Ministarstvo prosvete čeka odluku Vlade povodom predloga Kriznog štaba o prelasku na onlajn nastavu i pomeranju zimskog raspusta, nakon čega će se raditi i novi školski kalendar – kazao je za KrusevacGrad, načelnik kruševačke Školske uprave Zoran Asković. 

Prema podacima ovdašnje Školske uprave juče je u Kruševcu prijavljeno 15 novih slučajeva korone, od kojih su po jedan đak i profesor iz osnovnih škola, 11 učenika iz srednjih škola, gde je virus potvrđen i kod jednog profesora i jednog zaposlenog u pratećim službama. Još tri slučaja oboljevanja su zabeležena kod đaka i profesora u ostalim opštinama Okruga. 

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje od početka školske godine u Rasinskom okrugu je korona potvrđena kod 68 đaka i 20 prosvetnih radnika, među kojima je nešto više od polovine, odnosno 38 učenik iz Kruševca, odakle je i devetoro obolelih prosvetara.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je od Kriznog štaba da donese odluku da svi đaci pređu na onlajn nastavu, odnosno da tom odlukom osim starijih osnovaca i srednjoškolaca budu obuhvaćeni i đaci od prvog do četvrtog razreda i vrtići. 

– Mlađa deca su uzrasna grupa u kojoj je transmisija virusa i te kako aktivna, zato apelujemo da i učitelji pređu na onlajn nastavu, kako bi mogli da nastave nastavni proces, koji se više od dva meseca održava sa velikim naporima u otežanim uslovima sa povećanim obimom posla – navodi taj sindikat u saopštenju.

USPRS se obratio i resornom ministru kome je napisao da prosvetni radnici nisu bebi siteri te da besplatan “hosting” ne postoji. 

Angažujte pri svakoj ustanovi animatore i stručna lica koja će voditi brugu o deci zaposlenih pod posebnim uslovima, dok mi vodimo brigu o njihovom obrazovanju –  navode u tom sindikatu. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top