Odbornici usvojili rebalans budžeta

Postavljeno: 08.07.2022

Rebalans budžeta Kruševca, kojim je predviđeno njegovo povećanje sa 5,19 milijardi na 5,5 milijardi, odnosno na 5,68 milijadri, računajući i sredstva budžetskih korisnika, usvojen je na današnjoj sednici Skupštine Grada. Odbornici vladajuće Srpske napredne stranke te koalicionih partnera, pohvalili su rad lokalne vlasti i predloženi rebalans, dok je predstavnik opozicije, koju čini četvoro odbornika Demokratske stranke Srbije, kritikovao rebalans, ukazujući da je više novca trebalo planirati za infrastrukturu, privredu i mlade.

Rebalans budžeta je obrazložio zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović koji je kazao da do toga dolazi jer su povećane cene građevinskog materijala na tržištu, što je uticalo na promenu prioriteta finansiranja investicija. Osim toga poskupeli su energenti te je potrebno više novca za prevoz učenika i radnika osnovnih i srednjih škola te ostalih korisnika.

On je podsetio da su Odlukom o budžetu Kruševca za 2022. godinu ukupni prihodi i primanja i rashodi i izdaci budžeta bili utvrđeni u iznosu od 5,19 milijardi dinara, a oni su sada uvećani za 298 miliona dinara te sada budžet iznosi oko 5,5 milijardi dinara. Tome treba dodati i prihode indirektnih budžetskih korisnika od 178 miliona, čime je ukupan iznos budžeta oko 5,68 milijardi.

Prihodnu stranu budžeta, između ostalog, uvećale su uplate više ministarstava po različitim osnovama, a za 105 miliona dinara je povećan iznos planiranog poreza na prihode od samostalnih delatnosti, koji se plaća prema stvarno ostvarenom prihodu. Takođe, povećani su tekući namenski transferi, u užem smislu, od Republike u korist gradova, za oko 49 miliona dinara.

Jovanović je napomenuo da je Nacrt rebalansa budžeta bio od 7. do 20. juna objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Kruševca, da je javna tribina o pomenutom Nacrtu održana 20. juna te da tokom javne rasprave nije bilo nikakvih primedbi na Nacrt.

Da je opšti utisak da ovakvim budžetom prioriteti nisu ispoštovani, smatra odbornik opozicione Demokratske stranke Srbije, Srđan Lazić:

Potrebno je obezbediti elementarne uslove: vodu, kanalizaciju, struju i puteve,  smatram da je trebalo izdvojiti vise sredstava za to jer život ne može da čeka. Važno je da se izdvoji više sredstava za poljoprivrednu i privrednu aktivnosti, jer će to omogućiti veći priliv u budžet. Ulaganje u mlade treba da bude još veće. Mislim da su u budžetu i rebalansu te tri stvari zapostavljene i da je imalo prostora da se izdvoji više.

Predstavnici vladajuće stranke pohvalili su rebalans. Ana Miljković, odbornica Srpske napredne stranke, napomenula je da je budžet razvojni i investicioni, dobro planiran, a njen stranački kolega Sladjan Jeftić, ponovio da je do rebalansa došlo zbog globalnih promena. Napomenuo je da je značajno povećanje od više od 100 miliona dinara na ime poreza od samostalnih delatnosti. Kao važno je naveo izdvajanje od devet miliona dinara za vertikalno igralište u zabavnom parku „Šarengrad“, koji  je imao više od 100.000 posetilaca za godinu dana, peto je mesto u Srbiji po traženosti, a novi sadržaji treba da dovedu nove posetioce.

Ivana Lazić, šefica odborničke grupe „Aleksandar Vučić –  Za našu decu“ kazala je da je „u vreme kada se ceo svet suočava sa ekonomskom krizom naš budžet stabilan, razvojni, sve obaveze izmiruje, nema kreditno zaduženje, a kada je došlo do povećanja cena građevinskog materijala i energenata odgovorno određuje prioritete finansiranja“.

Navodeći cifre koje se odnose na bužete iz prethodnih desetak godina gradski većnik Živojin Miloradović, ilustrovao je  kako se razvija Kruševac:

Budžet je 2011. godine bio 2 milijarde, odnosno oko 16 miliona evra, da bi 2015. godine, koja je bila godina finansijske konsolidacije u Kruševcu i Srbiji naš budžet bio preko 2,3 milijarde, odnosno preko 20 miliona evra. Izdvajanja za investicije 2011. godine iznosila su 339 miliona, a 2015. godine 452 miliona dinara iz budžeta. Ubrzani razvoj vidi se iz budžet za ovu godinu koji je prvobitno planiran na 5,19 milijardi dinara, što je 44 miliona evra, nekada neverovatnih. Izdvajanja za investicije samo iz budžeta, bez republičkih davanja, su 2,312 milijarde, odnosno 44,62 odsto budžeta, što je skoro polovina budžeta i što se vidi svuda u gradu i selu, na putnoj i komunalnoj privredi, ali mi i dalje povećavamo budžet grada na 5,68 milijadi dinara, odnosno 48 miliona evra, a povećava se iznos koji je opredeljen za investicije i tekuće održavanje.

Da je evidentno da je budžet razvojni, da podstiče podizanje standarda te da Kruševac postaje grad moderne infrastrukture i svrstava se u vodeće gradove Srbije, kazao je predsednik odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Milutin Tasić dodavši da odbornici socijalista i Jedinstvene Srbije podržavaju predloženi rebalans.

Od prisutnih 55 odbornika, od ukupno 70 koliko ima lokalni parlament, za rebalans je glasalo 52, dok je troje bilo protiv.

Odbornici su usvojili Predlog odluke o pristupanju izradi Plana razvoja Kruševca od 2023. do 2030. godine te Planove detaljne regulacije Bagdale 4 i Pejtona 3.

Odbornica naprednjaka, Ana Prvanov, je povodom Plana detaljne regulace Bagdala 4 koji je, kako je kazala, zbog netačnih informacija o seči parka-šume Borići, izazvao negativnu reakciju javnosti, kazala da će se on, nasuprot tome, sa 9,6 hektara uvećati na 12,8 hektara.

Park će dobiti nove sadržaje, zimsko i letnje sankalište, planirani su izgradnja novih i sanacija postojećih saobraćajnica – kazala je ona.

Dodala je da se Planom detaljne regulacije Pejtona 3, stvaraju uslovi za otvaranje novih smeštajnih jedinica, jer u Kruševcu postoji potreba za otvaranjem novi hostela.

Na dnevnom redu Skupštine po hitnom postupku su se našle Odluka o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora u OŠ „Dositej Obradović“ te Predlog rešenja o imenovanju školskih odbora u Kruševcu.

Skupština je konstatovala prestanak mandata odbornici naprednjaka Mileni Vasić koju je zamenila Suzana Ilić.

J.B.

 

 

Ostale vesti

back-to-top