Odbornici potvrdili: podiže se spomenik Biničkom, više novca za puteve, o dobitnicima vidovdanskih priznanja po hitnom postupku

Postavljeno: 09.06.2022

Četrdesetak tačaka dnevnog reda odbornici Skupštine Grada Kruševca usvojili su danas za nešto manje od tri sata. Ni jedna odluka nije izavala polemiku niti suštinsku diskusiju, smenjivali su se govornici iz različitih odborničkih grupa, koje su sve okupljene  oko vladajuće koalicije, hvaleći urađeno te pravdajući po neki neuspeh, poput teškoća u poslovanju Toplane. Do polemike, koja je pokazala značajne ideološke razlike među koalicionim partnerima, došlo je jedino u vezi sa mogućom inicijativom za postavljanje spomenika Dragutinu Keseroviću, što i nije bila tačka dnevnog reda, već je to pomenuto u okviru razmatranja Odluke o postavljanju spomenika proslavljenom kompozitoru Stanislavu Biničkom.

Ideju o podizanju spomenika Biničkom, koji je rođen u Jasici pre 150 godina, obrazložio je gradski većnik i pesnik, Momir Dragićević, koji je i pokrenuo tu inicijativu. Govoreći inspirisano o značaju dela Stanislava Biničkog, Dragićević je kazao da je „polje njegovog rada bilo je toliko široko da je teško poverovati da je mogao sve to da uradi”.

Darovi naših predaka se ponovo vraćaju onima kojima pripadaju, dobrodošao Stanislave – rekao je Dragićević.

Usvojenom Odlukom predviđeno je da spomenik Biničkom bude podignut na platou ispred Doma sindikata, odnosno ispred prostorija MZ „Veselin Nikolić“, a da bista bude postavljena u dvorištu osnovne škole u Jasici, koja nosi njegovo ime.

Slažući se sa ovim predlogom Zoran Radojević, predsednik Odborničke grupe „Za kraljevinu Srbiju – za Lazarev Kruševac“, kazao je da monarhisti imaju obavezu da podrže taj predlog, jer se “svi veliki ljudi rađaju u malim sredinama”, istakavši da ta odbornička grupa smatra da spomenik zaslužuje i “oslobodlac grada od fašista, pukovnik Dragutin Keserović”.

Usledila je reakcija odbornika socijalista Siniše Maksimovića, koji je kazao da je dosta vremena prošlo te da “ne bi treblo da se vraćamo i polemišemo o nekim pitanjima, da se narod deli, posebno u ovom trenutku kada treba da se ujedini”.

Kao prvu tačku odbornici su danas razmatrali Odluku o dodeljivanju vidovdanskih priznanja, koja je u dnevni red ubačena po hitnom postupku. Vidovdanska nagrada, najviše priznanje koje Grad Kruševac dodeljuje povodom svog Dana, Vidovdana,  pripalala je Milošu Neneziću, generalnom direktoru “Trajal korporacije”, istaknutom privredniku i nosiocu odgovornih funkcija u gradu. Istovremeno je odlučeno da bude dodeljeno pet plaketa i 15 vidovdanskih pohvala.

Milošu Neneziću Vidovdanska nagrada

Govornici su se na zasedanju javljali povodom usvajanja Izveštaja o radu javnih preduzeća u prvom kvartalu ove godine, a Ana Prvanov, odbornica naprednjaka, konstatovala je da je četiri od pet preduzeća poslovalo pozitivno. Posebno je pohvalila napore radnika JKP-a.

Gradski većink Dragan Radosavljević je kazao da Gradska toplana stoji najlošije, ali da “to nije zbog nesposobnosti Toplane” već da su građani glavni problem “oni koji ne plaćaju redovno svoje obaveze, ne samo građani već i pravna lica, samo je 55 odsto u prvom kvartalu naplaćeno”.

Predsednik Skupštine Grada, Predrag Vukićević, govoreći kao odbornik, kazao je da je reč o izveštaju za prvi kvartal te da će se rad preduzeća u finansijskom smislu videti do kraja poslovne godine.

-Pohvale svim mladim ljudima, novim direktorima, naravno i direktorki JKP Snežani Radojković. Takođe, iza Toplane je uspešna grejna sezona, radi se na dobavljanju energenata za narednu sezonu, sigurno ćemo se grejati zahvaljujući radu tima gradonačelnika i Toplane – istakao je on.

Da vladajuća koalicija radi dobro i kvalitetno kazao je zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović, koji se obratio povodom Odluke o završnom računu budžeta Grada:

-Imali smo budžet od 5 milijardi, veliki procenat izvršenja govori da su sve investicije, podjednako u gradu i selu, dobro planirne, bitno je da sve obaveze Grad izmiruje na vreme, nije kreditno zadužen, finansije su stabilne, prema budžetu se ophodi domaćinski.  

Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili i odluku o pokretanju postupka koncesije za poslove gradskog i prigradskog javnog prevoza.

Zoran Stipanović, koji je obrazlagao odluku, naveo je da je suština poveravanja poslova sa elementima koncesije jer Grad ne može da finansira celokupan prevoz:

Za potrebe realizacije javnog prevoza, koji iznosi oko 2,7 miliona kilometara godišnje, po troškovima koji su izračunati, predviđeni su troškovi po kilometru od 161,97 dinara, s tim da je Grad Kruševac predvideo da koncesiona naknada, koju će tražiti potencijalni privatni partner, neće biti veća od 50 dinara po pređenom kilometru. To je najosnovniji pokazatelj celog koncesionog akta i u skladu sa tim će biti raspisan koncesioni poziv.

Skupština je, bez ikakve diskusije usvojila anekse ugovora o javno-privatnim partnerstvima bez elemenata koncesije za održavanje lokalne putne infrastrukture, kojima je predviđeno povećavanje godišnje naknade „Tehnogradnji“ sa 120 miliona dinara na 156 miliona dinara, sa PDV-om,  te „Kruševacputu“  sa 144 miliona dinara na 180 miliona dinara, sa PDV-om.

Prihvaćen je i Program kontrole kvaliteta vazduha u ovoj i sledećoj godini, kojim je predviđeno, uz postojećih 11 mernih mesta uvođenje još jednog, na Trgu Kosturnica, te početak merenja koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Skupština je za gradskog pravobranioca, umesto Vesne Đurković, kojoj je istekao mandat, izabrala Jasminu Babić, a za njenu zamenicu Jelenu Cvetanović, obe su diplomirane pravnice. Umesto Gorana Vasića na mesto vd direktora kruševačkog Narodnog muzeja dolazi Nikola Pantelić, koji trenutno kao profesor istorije radi u OŠ „Dragomir Marković“.

Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije Starog aerodroma, Izmene plana detaljne regulacije Trga Kosturnice te više imovinsko-pravnih rešenja.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Na suvo kaže:

    Kako da vode diskusiju kad se onda usta osuse, a vode za pice jos nema….

1 thought on “Odbornici potvrdili: podiže se spomenik Biničkom, više novca za puteve, o dobitnicima vidovdanskih priznanja po hitnom postupku

Comments are closed.

back-to-top