Od sutra (subota) ukidaju se kovid propusnice i obavezno nošenje maski

Postavljeno: 11.03.2022

Krizni štab je odlučio da se kovid propusnice, koje su uvedene krajem oktobra prošle godine, ukidaju od subote. Ukida se i obaveza nošenja maski, ali ostaje preporuka da se one nose u zatvorenom prostoru.

Prema najnovijoj odluci Kriznog štaba koju je medijima obrazložila članica Štaba I ministarka Darija kisić Tepavčević, više neće biti ni ograničenja u broju osoba u zatvorenom prostoru.

Kada je u pitanju izolacija obolelih, ona je i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera prema bolesniku, koja uključuje izolaciju od sedam dana, po potrebi duže – rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je objasnila da su kovid propusnice uvedene u trenutku kada je delta soj postao dominantan ali da se ovaj soj koronavirusa „više ne registruje u našoj populaciji“.

Ukinut je i karantin za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, a maske će se obavezno koristiti u zdravstvenim ustanovama.

Sve mere za putnike u međunarodnom saobraćaju ostaju na snazi, pa je i dalje potreban dokaz o vakcinaciji, odgovarajući test ili dokaz o preležanoj bolesti za ulazak u Srbiju.

Krizni štab je preporučio i dodatne, četvrte buster doze vakcine za starije od 18 godina, pet meseci nakon prve buster doze, a prihvaćena je i preporuka za uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do18 godina, najmanje pet meseci nakon primanja druge doze

Kisić Tepavčević je rekla i da će mere biti korigovane ako dođe do pogoršanja situacije.

N.G.

Ostale vesti

back-to-top