’Od pepeljuge do princeze’

Postavljeno: 16.03.2023

U Kući Simića otvorena je nova interaktivna izložba „Od pepeljuge do princeze”, Bajke o cipelama. Reč je o izložbi u čijem su priređivanju učestvovali sugrađani tako što su za nju odvojili par svojih omiljenih cipela.

-Ovo je četrnaesta izložba koju smo tokom poslednje decenije upriličili zahvaljujući vašem maštovitom učešću, ili makar pasivnoj podršci u vidu brojnih poseta i obećanja da ćete svakako učestvovati na sledećoj. Cipele su modna poslastica, izražavaju lični stav prema okruženju, ilustruju životna opredeljenja.– rekla je kustos Narodnog muzeja Kruševac, Zorana Drašković Kovačević.

Od izloženih primeraka našle su se baletske patike, ekskluzivne salonke, elegantne i udobne plesne cipele, rukom šiveni biseri obućarskog zanata, dečije cipelice za prve korake, svečane sandale sa venčanja, tople čizme za zimu i prve poljupce i skupoceni uvozni modeli za diplomiranje…

Učestvovalo je 29 učesnica i jedan učesnik. Svaka izložbena cipela ima svoju emotivnu priču i istoriju, najstarija cipelica je iz 1932. godine, a najmlađa je iz 2022. godine.

Direktor Narodnog muzeja Nikola Pantelić svečano je otvorio izložbu, zahvalio se svim prisutnima i istakao da mu je veliko zadovoljstvo što tradicija izložba u Kući Simića traje.

M.M.

T.S.

Ostale vesti

back-to-top