+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Od ekskluzivnog objekta do skladišta: Kada će biti obnovljen Dom Vojske?

Od ekskluzivnog objekta do skladišta: Kada će biti obnovljen Dom Vojske?

“Klub Vojske Srbije”, među sugrađanima poznat kao Dom Vojske, krajem 2018. godine prešao je u vlasništvo Grada Kruševca, a za sada nije rađena nikakva obnova tog objekta koji godinama propada. Planirano je da ove godine iz budžeta Grada za izradu projektno – tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Doma Vojske bude izdvojeno sto hiljada dinara. U Gradskoj upravi navode da je sređivanje te zgrade deo uređivanja tog dela grada, u okviru koga bi trebalo i da zatvor bude izmešten iz strogog centra Kruševca

– Pokrenuti su postupci za eksproprijaciju nepokretnosti u KO Tekije, u cilju izgradnje novog kazneno – popravnog zavoda. Izmeštanjem zatvora biće oslobođen i ovaj prostor čime će biti zaokružena urbanistička celina u centru Grada, koja će od devastiranog, postati reprezentativno područje – kaže za KruševacGrad načelnik Gradske uprave Kruševac, Ivan Anđelić.

Uz napomenu da je u ovom trenutku nezahvalno pocenjivati do kada bi to sve trebalo da bude završeno, on kaže da bi taj prostor novi izgled mogao da dobije tokom 2023. godine.

– Planom detaljne regulacije – Centar 1 taj objekat je predviđen za obavljanje javnih funkcija iz oblasti administracije, uprave, nauke, kulture, informisanja i biće iskorišćen upravo u neku od tih svrha, koje će se iz ugla opšteg interesa proceniti kao prioritetne i najpotrebnije – precizira Anđelić.

Inače, inicijativa da Kruševac od Ministarstva odbrane otkupi zgradu Doma Vojske pokrenuta je još 2012. godine, a Grad i Republička direkcija za imovinu su u novembru 2018. potpisali Ugovor o prenosu prava svojine na nepokretnostima, što znači da je ta zgrada postala vlasništvo Grada.

U tom periodu govorilo se o različitim namenama za koje bi taj prostor mogao da bude upotrebljen, a pominjana je mogućnost anketiranja građana koji bi davali predloge.
Dom Vojske prostire se na 1.200 kvadrata, na parceli od 20 ari, u sklopu koje su i letnja pozornica, bašta i košarkaški teren.

Taj objekat se u drugoj polovini prošlog veka koristio za održavanje vojnih skupova, sastanaka, kulturnih dešavanja, proslava i smatran je reprezentativnim objektom Vojske.

Tu su, takođe, za vojnike organizovane filmske projekcije. Mnogima je ostao u pamćenju po igrankama koje su brojne oficire i vojnike zauvek vezale za Kruševac jer su tu upoznali buduće supruge. Tokom kriznih devedesetih godina iznajmljivan za organizovanje svadbi i proslava te ga mnogi Kruševljani i Kruševljanke pamte po tome.

Trenutno su u Domu vojske smešteni oprema i nameštaj koji su povučeni iz apoteka koje je od ovdašnje ZU “Apoteka” prošle godine preuzeo “Dr Maks”.

J.B.

“Klub Vojske Srbije”, među sugrađanima poznat kao Dom Vojske, krajem 2018. godine prešao je u vlasništvo Grada Kruševca, a za sada nije rađena nikakva obnova tog objekta koji godinama propada. Planirano je da ove godine iz budžeta Grada za izradu projektno - tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Doma Vojske bude izdvojeno sto hiljada dinara. U Gradskoj upravi navode da je sređivanje te zgrade deo uređivanja tog dela grada, u okviru koga bi trebalo i da zatvor bude izmešten iz strogog centra Kruševca - Pokrenuti su postupci za eksproprijaciju nepokretnosti u KO Tekije, u cilju izgradnje novog kazneno – popravnog zavoda. Izmeštanjem…

Review Overview

Rejting korisnika 4.8 ( 4 glasova)
x

Proveri i

Rukometaši Župe ne silaze sa prvog mesta

Rukometaši Župe iz Aleksandrovca i nakon 17. kola Prve B lige ubedljivo vode na tabeli sa 25 bodova, u konkurenciji ...

Sportske igre mladih po drugi put u Kruševcu

Karavan Sportskih igrara mladih, najveće manifestacije amaterskog sporta za decu i omladinu na našim prostorima, stigao je i do KruševcaBaklju ...

Znatno manje prvih pregleda u kovid ambulanti

Tokom poslednjih nedelju dana zabeležen je značajan pad prvih pregleda u kruševačkoj Kovid ambulanti, kojih dnevno bude između 35 i ...

Kruševac postaje novi Giga grad

Nova SBB investicija u Srbiji: Počinje digitalizacija Kruševca10.05.2021 – SBB kompanija saopštila je danas da nastavlja da širi svoju GIGA ...

Održano Okružno takmičenje recitatora

Pobednici Okružnog takmičenja recitatora “Pesniče naroda mog”: Miona Jevđić, u uzrastu mlađih osnovaca i Andrej Jovanović među srednjoškolcima, oboje iz ...