Od distance do zagrljaja – da li smo požurili?

Postavljeno: 14.05.2020

Tek nedelju dana je prošlo od ukidanja vanrednog stanja, a prema ponašanju građana na ulicama stiče se utisak da se virus dešavao „tamo negde i tamo nekome“. Sve više je onih koji ne drže fizičku distancu i sve manje onih koji nose maske. Jesmo li se prerano opustili?

Sa ukidanjem vanrednog stanja , od restriktivnih mera prešlo se na „ ličnu odgovornost  građana“.  Međutim, preporuka da se nastavi sa održavanjem fizičke distance i nošenjem maski u zatvorenom prostoru, te da se i dalje izbegava rukovanje, grljenje, ljubljenje, izgleda da se sa svakim narednim danom sve manje poštuje

Na ulicama je sve manje ljudi koji nose maske, redovi ispred banka, ustanova i institucija su sve „gušći“, a susreti sve srdačniji, uz rukovanje, grljenje i poneki poljubac.

Iako na gotovo svim objektima stoji vidno istaknuto obaveštenje da se ne ulazi bez maski i rukavica, sve je više onih koji to ne poštuju, a skoro da niko više ne primećuje niti koristi dezinfekciona sredstva koja stoje na ulazu.

Polako se odustaje od na početku strogog  poštovanje propisanih mera u frizerskim salonima, pa se tako sve češće mogu videti i frizeri  i mušterije i bez maski i bez rukavica. 

Sve u svemu, čini se da do većine ne dopire upozorenje struke da nije sve gotovo i da je virus još u cirkulaciji, te da previše opuštanja koje je evidentno, može da ima posledice. A da li će nas i zaista koštati ovaj nagli nedostatak opreznosti, pokazaće se. 

Inače, u Vuhanu , gradu u kome je  registrovan prvi slučaj obolevanja od korona virusa, nakon skoro mesec dana bez novoobolelih,  otkriven je novi slučaj obolevanja. Za samo jedan dan registrovano je još 13 slučajeva,  što je prvi put od 1.maja da je broj inficiranih tokom jednog dana dvocifren. 

Nakon što je u januaru prijavljena epidemija korona virusa u Kini, stanovnici Vuhana stavljeni su u dvomesečni karantin. U međuvremenu, virus se proširio na mnoge zemlje sveta, a u Kini  je odneo  4.633 života.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top