+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Obuka neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina

Obuka neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina

U oviru projekta „DKTI-Upavljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“, Nemačka organizacija GIZ, Gradska uprava grada Kruševca i JKP „Kruševac“ organizovali su radionicu „Inkluzija neformalnog sektora u kontekstu upravljanja otpadom“. Za 39 sakupljača, koliko ih učestvuje u prvoj fazi projetka, obezbeđena je zaštitna oprema koja sadrži radna odela, rukavice, cipele, štitnike i kape. 

Obuka za neformalne sakupljače sekundarnih sirovina na teritoriji grada Kruševca samo je jedna u nizu aktivnosti koje Nemačka razvojna saradnja kroz projekat “Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena” sprovodi u lokalnim samoupravama Rasinskog okruga, rekla je na početku radionice Valentina Đureta, projektna menadžerka GIZ-a. 

Ovo je segment koji se tiče uključivanja neformalnih sakupljača u zvanični sistem i sa tim u vezi u toku projekta razvijani su različiti modaliteti kako formalizovati rad neformalnih sakupljača koji su danas u najvećoj meri u sivom sektoru, a svakako jesu sastavni deo upravljanja otpadom. Sa sakupljačima smo već odradili i jednu obuku koja se ticala načina formalizacije njihovog rada, a današnja radionica posvećena je zaštiti na radu i zaštiti zdravlja – objasnila je Đureta.

Ona je podsetila da je od početka projekta, u januaru 2017., već urađen čitav set aktivnosti koji uključuje različite aspekte saradnje sa lokalnim samoupravama i komunalnim preduzećima.

Razvijena je direktna saradnja kada je reč o razvoju planskih dokumenata: planova primarne separacije otpada, lokalnih planova za upravljanje otpadom i, što je najvažnije, regionalnog plana upravljanja otpadom s obzirom na to da govorimo o Rasinskom regionu, dakle plan koji će integrisati sve ove druge planove. U okviru projekta radimo i uključivanje poslovnog sektora, odnosno primenu koncepta cirkularne ekonomije koji podrazumeva da što manje onoga što smatramo otpadom završi na deponijama, a da se sekundarne sirovine iz otpada vraćaju u proizvodnju. Zato razvijamo i planove za mala i srednja preduzeća kako na najbolji način mogu da iskoriste ove sirovine – precizirala je Đureta.

Navela je i da je lokalnim samoupravama i javnim komunalnim preduzećima obezbeđena pomoć kroz direktnu podršku lokalnog eksperta i zahvalila se Kruševcu koji je, kako je rekla, bio dovoljno otvoren da obezbedi da lokalni ekspert bude u Kruševcu, a da podržava sve opštine Rasinskog okruga.

Direktorka JKP Kruševac, Snežana Radojković, naglasila je da ovo javno preduzeće i ovaj projekat realizuje uz saglasnost i saradnju sa Gradom kao osnivačem, te da se nada da će biti uspešan kao i prethodni koji su rađeni uz podršku GIZ-a, da će se zahvaljujući njemu nivo reciklaže u našem gradu povećati.

Da je reciklaža u Srbiji je trenutno na 8 odsto, a da je treba povećati na 65, koliko je u Evroskoj uniji, podsetila je pomoćnica gradonačenice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Olivera Drenovac.

Ona je napomenula da je Saradnja GIZ-a i grada Kruševca dugogodišnja i da se odvijala i odvija kroz različite projekte, koji se, osim upravljanja otpadom, tiču i upravljanja otpadnim vodama i urbane mobilnosti.

Zahvaljujući GIZ-u smo dobili dobre donacije koje su stigle u ovdašnje JKP, ali i do građana kojima su podeljene kante i kontejneri za smeće. GIZ je takođe uključen i u pripremu studije za izgradnju regionalne sanitarne deponije i daje nam stručnu pomoć u uspostavljanju međuopštinske saradnje. Verujem da ćemo i kada bude izgrađena regionalna deponija imati razloga da sarađujemo u ovoj oblasti, naročito kada je reč o neformalnim sakupljačima i reciklaži – zaključila je Drenovac.

Radionicu je vodila ekspertkinja Radmila Vladisavljević, konsultantkinja GIZ-a koja je svojevremeno proglašena najboljom direktorkom javnog komunalnog preduzeća na području nekadašnje Jugoslavije, a s obzirom na zdravstvene rizike koje posao sakupljača nosi sa sobom,  u okviru radionice učesnicima je podeljena zaštitna oprema koja sadrži zaštitna odela, zaštitne rukavice, cipele, štitnike i kape.

Projekat “Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena” traje do kraja 2020. godine.

U oviru projekta "DKTI-Upavljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena", Nemačka organizacija GIZ, Gradska uprava grada Kruševca i JKP "Kruševac" organizovali su radionicu "Inkluzija neformalnog sektora u kontekstu upravljanja otpadom". Za 39 sakupljača, koliko ih učestvuje u prvoj fazi projetka, obezbeđena je zaštitna oprema koja sadrži radna odela, rukavice, cipele, štitnike i kape.  Obuka za neformalne sakupljače sekundarnih sirovina na teritoriji grada Kruševca samo je jedna u nizu aktivnosti koje Nemačka razvojna saradnja kroz projekat “Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena” sprovodi u lokalnim samoupravama Rasinskog okruga, rekla je na početku radionice Valentina Đureta, projektna menadžerka GIZ-a.  - Ovo je segment…

Review Overview

Rejting korisnika 4.9 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Voda iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće

Prema zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, voda  u sistemu kruševačkog  Vodovoda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ...

Obeležen Dan ABH službe Vojske Srbije

Pripadnici 246.bataqona ABHO i Centra ABHO,  u kasarni “Car Lazar”,  danas su  obeležili  Dan ABH službe Vojske Srbije. Nakon svečanosti, ...

Odbornici na današnjoj skupštini usvojili odluku o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Izvršenje budžeta u prvih šest meseci  pokazuje kontinuitet dobrog planiranja, rekao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, obrazlažući odluku. Ukupno planirani ...

U školama skraćeni časovi, ispred Školske uprave Kruševac protest

Prosvetni radnici iz Kruševca, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupili su se danas na protestu ispred Školske uprave. Protest ...

Prvog dana škole – skraćeni časovi i protest

Časovi će prvog septembra, prema najavi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana će ...