Obuka jedinica ABHO za učešće u multinacionalnim operacijama

Postavljeno: 12.04.2022

U kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u toku je kolektivna obuka dva voda iz sastava 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

-U ovom periodu, težište je na taktičkim uvežbavanjima za realizaciju kolektivnih zadataka, u šta je uključeno protivnuklearno, protivhemijsko i protivradiološko obezbeđenje, patroliranje, uspostavljanje punktova, zaštita snaga i objekata i evakuacija povređenih – navedeno je saopštenju.

Po završetku ove faze obuke, deklarisane vodove očekuju taktičke vežbe na poligonu „Borovac“ te u bazi „Jug“, tokom kojih će biti proverena njihova osposobljenost za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Koncept operativnih sposobnosti, kako je saopšteno, predstavlja jedan od oblika saradnje u okviru programa Partnerstvo za mir, čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u mirovnim operacijama.

J.B.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Ostale vesti

back-to-top