Obnovljenom premijerom “Vilinske kočije“ počinje pozorišna sezona

Postavljeno: 25.09.2019

– Predstava „Vilinska kočija“ po tekstu Aleksandre Glovacki, prvi put je premijerno izvedena 1998. na sceni Kruševačkopg pozorišta. U međuvremenu je obnavljana, ali nije igrana dvadesetak godina, i mislili smo da je sada pravi trenutak da je obnovimo, jer su stasale nove generacije naše najmlađe publike – rekao je Branislav Nedić, direktor Kruševačkog pozorišta, najavljujući predstavu koja će sutra otvoriti ovogodišnju pozorišnu sezonu

„Vilinsku kočiju“u Kruševačkom pozorištu je svojevremeno režirao David Putnik koji je u međuvremenu preminuo, a Branislav Nedić, koji je tada bio asistent reditelja, odlučio je da je obnovi i da, kako je rekao, predstava nastavi da živi i da se i reditelj  Putnik po njoj i dalje pominje.

Obnovljena predstava okupila je, osim glumačke ekipe Kruševačkog pozorišta, i nekoliko mladih glumaca koji su joj, po Nedićevim rečima,  doneli novu energiju i učinili je punijom i bogatijom.

To su mladi glumci koji su već izvesno vreme deo repertoara Kruševačkog pozorišta i koji su poreklom iz naših krajeva i time naše pozorište nastavlja da stavlja akcenat upravo na te mlade snage iz ovih krajeva i da im pruža odskočnu dasku za njihovu dalju karijeru – rekao je Nedić.

Da je bilo lepo raditi na predstavi, te da su dobro primljeni od strane starijih kolega, potvrdili su i mladi glumci Ema Stojanović, Jelena Vukićević, Momčilo Radosavljević i Jelena Tomić,  koji su se predstavili na konferenciji za novinare u Kruševačkom pozorištu. 

Ema Stojanović napomenula je da je posebno uzbuđena jer je ovu predstavu kao devojčica gledala u sali, a sada u njoj igra, dodavši da je zahvalna na toj prilici. Jelena Vukićević je naglasila da je posebna radost igrati pred decom jer su oni ozbiljna i najiskrenija publika.

Kruševačko pozorište se izdvaja upravo po tome što nama mladima daje šansu, da radimo, da napredujemo i uklopimo se u ansambl – poručila je Jelena tomić, a Momčilo Radosavljević je, zahvaljujući se na datoj šansi, podsetio da u Kruševačkom pozorištu koje doživljava kao svoju kuću  igra od 2013. i da mu je ovo šesta predstava. – Predstava daje  svima nama mladim glumcima prostora za igru, da pokažemo šta znamo, da maštamo – rekao je još Radosavljević.

Inače, u predstavi iz stalne postavke igraju Predrag Milenković, Dušan Dule Jovanović, Slađana Nestorović Ristić, Biljana Savić, Jovanka Andrić, Dragan Marinković i kao gost Vladimir Kerkez. Scenografiju potpisuje Marija Nikolić, kostimografkinja je Ljiljana Anđelković, muzička saradnica Slavica Stefanović, a premijera je sutra (četvrtak, 26. septembar) u 18 sati. 

Branislav Nedić najavio je još dve premijere koje u ovoj godini priprema Kruševačko pozorište. Prva je  predstava „Zbogom Gospodine Hafman“ po tekstu Žan Filipa Dagera koji je u francuskoj nagrađen Molijerovom nagradom, a u režiji Saše Petronijevića, bivšeg glumca Kruševakog pozorišta koji je svoju karijeru uspešno nastavio u Parizu. Ova premijera zakazana je za 7. oktobar.  

Druga premijerna predstava je istovremeno i prvo igranje Šekspira u Kruševačkom pozorištu. Reč je o komadu „Kako vam drago“, u režiji Nikite Milivojevića, rađenom u saradnji sa Narodnim pozorištem Niš i Džez festivalom Nišvil. Premijera je na repertoaru 19. oktobra. 

Krajem oktobra, kako je najavio Nedić, kreće rad i na novoj predstavi „Familija“ Žanka Tomića po Nušićevoj „Gospođi ministarki“, čime će Kruševačko pozorište ispuniti obećanje i publici ove godine ponuditi čak osam premijernih predstava. 

Nedić je podsetio da će se, uz standardni repertoar i nekoliko zanimljivih gostovanja, do kraja godine na sceni ovdašnjeg pozorišta igrati i diplomska predstava najboljeg studenta na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, te da je to deo već tradicionalne saradnje Kruševačkog pozorišta i FDU.

Govoreći o perspektivi mladih glumaca, Nedić je rekao da je, po svemu sudeći, budućnost pozorišne umetnostu u Srbiji u produkcijama, te da će sve manje biti stalnih ansambala, ali da će se Kruševačko pozorište, uz podršku grada kao osnivača, truditi da što više talentovanih glumaca iz našeg kraja zadrži pod svojim okriljem. Kao perspektivu vidi nastavljene napore da Kruševac dobije i dečiju scenu i da se tako svrsta u red tek nekoliko srpskih gradova van Beograda koji imaju dva pozorišta. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top