+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Obnovljen rad Udruženja Kruševljana u Beogradu

Obnovljen rad Udruženja Kruševljana u Beogradu

Za predsednika izabran Jugoslav Cvetković * Druženje Kruševljana u glavnom gradu svake subote od 11 sati u restoranu „Kruševac“, kod Cige, u ulici Mihajla Bogićevića 5, nedaleko od autobuske i železničke stanice

– Na svetu postoji hiljade gradova, ali je Kruševac samo jedan – imao je običaj da kaže pokojni Anastas Nešić – Hardi, jedan od pripadnika sedme sile, ali i prve linije Kruševljana, koji su radni vek proveli u Beogradu. Upravo na tragu ove Hardijeve krilatice, brojni Čarapani koji žive i rade u Beogradu okupili su se nedavno u glavnom gradu, na skupu kojim je obeleženo obnavljanje rada Udruženja Kruševljana u Beogradu.

udruzenje-krusevljana-u-bgdNakon višegodišnje pauze i hibernacije, grupa entuzijasta srednje i mlađe generacije tzv. „čarapanske emigracije“, odlučila je da reaktivira Udruženje. Skupu je prisustvovalo par stotina Čarapana, a među mnogim uglednim ljudima isticali su se predstavnici javnog i kulturnog života Kruševca i Beograda. Za predsednika Upravnog odbora Udruženja Kruševljana izabran je Jugoslav Cvetković.

Čast da se prvi obrati skupu pripala je novinaru i književniku, doajenu srpske satire Dragutinu Miniću – Karlu:

Znamo da na mlađima svet ostaje, a mi imamo sreću da će na mlađima ostati i ovo naše Udruženje – rekao je Minić, uz aplauz prisutnih.

– Poznajući većinu tih mladih ljudi i njihove sposobnosti, siguran sam da Udruženje čekaju lepi dani.

Kako bi sve proteklo u granicama lepog domaćeg vaspitanja, gde pripadnici starijih generacija prvi dobijaju reč i drže slovo, okupljenima se obratio Ljubivoje Todorović, predsednik Udruženja Kruševljana u Beogradu u „starom sazivu“:

– Udruženje Kruševljana je dugo godina bilo centar okuljanja Čarapana i svih prijatelja Kruševca u glavnom gradu. Uz želju za mnogo uspeha u daljem radu i druženju, želim da vam kažem da posebno obratite pažnju na tradiciju. Tradicija je ono što smo naučili od prethodnih generacija, ono što smo poneli iz Kruševca i ono što će ostati i onima posle nas .

U to ime, za uspomenu, novoizabranom predsedniku Udruženja Jugoslavu Cvetkoviću, Todorović je uručio uramljeni par štikovanih čarapa. Prema predanju, svoj nadimak Kruševljani upravo duguju takvim čarapama, koje su nosili vitezovi na dvoru kneza Lazara. Nadimak Čarapan obavezuje i na osobitu duhovitost, koju su neki pristuni potomci Hrebeljanovića odmah i pokazali rekavši da je dobar znak što obe čarape nisu leve, tako da je razbijen maler.

Zatim su se skupu obratio Jugoslav Cvetković, novoizabrani predsednik Udruženja:

Cilj Udruženja je okupljanje, druženje, čuvanje tradicija i uspomena na Kruševac, sa željom da se te aktivnosti nastave i prošire u vidu organizovanja promocija i tribina iz oblasti kulture i umetnosti, humanitarnih akcija, kao i međusobno pomaganje Kruševljana.

udruzenje-krusevljavana-u-b

Ideja je da Udruženje predstavlja neku vrstu ambasade Kruševca u Beogradu, u meri u kojoj to bude izvodljivo – rekao je Cvetković. – Pozivam sve Kruševljane koji žive i rade u Beogradu, kao i sve prijatelje Kruševca, da dođu svake subote od 11 sati na druženje, u restoran „Kruševac“, kod Cige, u ulici Mihajla Bogićevića 5, gde ćemo se kao i do sada okupljati .

Prema rečima predsednika, Udruženje će delovati potpuno apolitično i u njemu će svi članovi biti jednaki. Pored Upravnog odbora, izabrani su i drugi organi Udruženja. Za predsednicu Skupštine izabrana je Mira Mihajlovski, koja je specijalno za krusevacgrad.rs izjavila:

Nekoliko meseci traju naše aktivnosti u vezi sa obnovom rada. Trebalo je dosta vremena i energije da se obave svi administrativni poslovi registracije Udruženja. Zbog toga, sve one koji su danas došli nismo hteli da zamaramo pričom o administrativnim obavezama koje smo morali da ispunimo, već smo ih pozvali na prijatno druženje.

Prema do sada dostupnim podacima, po rečima Dušana Dražića, dugogodišnjeg urednika Tanjuga, prvo Udruženje Kruševljana u Beogradu osnovano je 1923. godine. Postoje tvrdnje, za sada faktografski nepotvrđene, da je i pre toga postojalo slično udruženje. Duhoviti Čarapani bi dodali da je prvi Kruševljanin u Beogradu bio despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, koji je, po njihovom sudu, napravio istorijsku grešku prenevši prestonicu iz Kruševca u Beograd.

Duh svojstven Kruševljanima, na kojem je izgrađeno i Udruženje Kruševljana u Beogradu biće nastavljen i u narednim druženjima u „sigurnoj čarapanskoj kući“, u restoranu Kruševac, kod Cige, svake subote od 11 sati, gde će se primati i novi članovi udruženja.

Nenad VUČETIĆ

Za predsednika izabran Jugoslav Cvetković * Druženje Kruševljana u glavnom gradu svake subote od 11 sati u restoranu „Kruševac“, kod Cige, u ulici Mihajla Bogićevića 5, nedaleko od autobuske i železničke stanice - Na svetu postoji hiljade gradova, ali je Kruševac samo jedan - imao je običaj da kaže pokojni Anastas Nešić - Hardi, jedan od pripadnika sedme sile, ali i prve linije Kruševljana, koji su radni vek proveli u Beogradu. Upravo na tragu ove Hardijeve krilatice, brojni Čarapani koji žive i rade u Beogradu okupili su se nedavno u glavnom gradu, na skupu kojim je obeleženo obnavljanje rada Udruženja Kruševljana u Beogradu. Nakon višegodišnje pauze…

Review Overview

Rejting korisnika 4.71 ( 4 glasova)
x

Proveri i

Susret na Banjici – početak borbe za opstanak

Posle remija sa FK Javor Matis iz Ivanjice pre nedelju dana pod Bagdalom, Kruševljani protiv Rada u gostima počinju bitku ...

Na kioscima GRAD 709

Dobre vesti iz Bolnice Uskoro stiže magnetna rezonanca Regionalni start ap centar iznedrio inovativnu firmu Predstavljen prvenac –  „Rešivoje” U ...

Opada broj obolelih od gripa

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, broj obolelih od stanja sličnih gripu prepolovljen je u odnosu prethodnu nedelju. Novi ...

Jutka postao član SRS, biće na izbornoj listi te stranke

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je večeras u Kruševcu da je Milutin Jeličić Jutka postao član Srpske radikalne ...

Pucao iz pištolja, ranio sugrađanina, pa uhapšen

Pripadnici ovdašnje policije uhapsili su Kruševljanina P. Č. (23)  zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio dva krivična dela izazivanje ...