Objavljen poziv za Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji

Postavljeno: 03.05.2021

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je poziv za bespovratna sredstva u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu. Biće podržane investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti u proizvodnji voća, povrća, grožđa i cveća, a podška je namenjena fizičkim licima, nosiocima komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadrugama, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima. (Detaljnije na: http://uap.gov.rs/pravilnici/projekat-svetske-banke/projekat-konkurentne-poljoprivrede-srbije/)

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je, prema navodima nadležnih, zajednička inicijativa pomenutog ministarstva i Svetske banke, koja uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona eura kroz taj projekat. U toku je prvi poziv za koji je opredeljeno 700 miliona dinara, a biće raspisana još dva javna poziva do kraja godine ( u julu i septembru) .

– Bespovratna sredstva u okviru programa podrške obuhvataju: nabavku i instaliranje nove opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti, nove opreme za digitalizaciju ili automatizaciju proizvodnih sistema, investicije za unapređenje proizvodnje u zaštićenom prostoru, investicije u nabavku novih mašina i opreme opšte i specijalne namene, za proizvodnju biljaka na otvorenom polju, investicije u nabavku novih mašina i opreme za berbu/žetvu, transport i pripremu poljoprivrednih proizvoda za tržište – navodi savetodavac u kruševačkoj

Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Zoran Starinac.

Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu može da bude od 20.000 evra do 50.000 evra, odnosno iznos bespovratnih sredstava kreće se od 10.000 hiljada evra do 25.000 hiljad evra.

Prijave se podnose od 5. maja do 4. juna 2021. godine, a detalji o uslovima koje podnosilac treba da ispuni, načinu podnošenja prijave te korišćenju sredstava nalaze se na linku: http://uap.gov.rs/pravilnici/projekat-svetske-banke/projekat-konkurentne-poljoprivrede-srbije/

J.B.

Ostale vesti

back-to-top