Obeleženo 75 godina rada Vaspitno-popravnog doma

Postavljeno: 10.06.2022

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, u kome trenutno boravi 162 štićenika i štićenica, obeležio je svoj dan. To je bila prilika da nadležni obaveste javnost da je krajem maja uspešno završen pilot projekat, koji omogućava bolje pripreme za otpust maloletnika, te da su u toku su planovi za njegov nastavak. Dramska sekcija Doma izvela je deo predstave “Fajront” za koju je, na nedavno održanom Tin festu, osvojila drugu nagradu.

Jedanaesti jun obeležava se kao Dan VP doma u Kruševcu jer je tog dana davne 1947. godine u ovu ustanovu, zbog krađe očevog dvogleda, došao prvi štićenik. Pored savetodavnog rada, obrazovanja i stručnog osposobljavanja, sa ciljem da mlade ljude izvedu na pravi put, u ovoj ustanovi primenjuju se razne sportske aktivnosti, informatičke obuke, kulturne aktivnosti, rade biblioteka i čitaonica, kao i razne sekcije.

Kako bi unapredili proces vaspitanja i obrazovanja, te ovoj jedinstvenoj ustanovi omogućili nesmetano funkcionisanje, zaposleni koriste najsavremenije metode i prate svetske trendove. Aktuelna je i intezivna saradnja sa naučnim institucijama, vladinim i nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama, kao i sa lokalnim zajednicama.

– Ono što je bitno, što se tiče specijalizovanih programa, to je pilot projekat koji je krajem maja završen. On se tiče prihvata štićenika nakon izlaska iz Vaspitno-popravnog doma. Program je uspešno završen i kroz njega je prošlo osam štićenika. Ocenjen je pozitivno, tako da se već prave planovi za drugu grupu štićenika – rekao je upravnik VP doma, Miloš Ristić.

Zahvaljujući uloženom trudu i radu zaposlenih u ovoj ustanovi, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstvu, broj povratnika, koji je prema nekim podacima iznosio 80 odsto, poslednjih godina značajno je smanjen i sada je oko 50 odsto, što je ispod proseka evropskih zemalja.

Inače, kroz ovu ustanovu, do danas je prošlo 10. 049 maloletnika, a poslednji je u matičnu knjigu upisan 3. juna ove godine. Kapacitet ustanove je između 300 i 400 štićenika, a u njoj trenutno boravi 162 štićenika, od kojih je 8 štićenica.

Ova ustanova tretira maloletne izvršioce krivičnih dela sa navršenih 14 godina života, što je zakonski minimum krivične odgovornosti, a vaspitna mera se može realizovati do navršene 23. godine života, što je zakonski maksimum. U zavisnosti od toka realizacije programa tretmana maloletnika, prevaspitanja i resocijalizacije vaspitna mera može trajati od jedne do pet godina.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top