+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Obeležena 21.godišnjica NATO bombardovanja mosta u Varvarinu

Obeležena 21.godišnjica NATO bombardovanja mosta u Varvarinu

Na mostu gde je 30. maja, pre tačno 21 godinu, pod NATO bombama život izgubilo deset civila a teže i lakše povređeno 30-oro ljudi, danas je održana komemoracija i spomen žrtvama. Simbolično, u Veliku Moravu venac je bacila Marija Krsmanović, učenica generacije varvarinske srednje škole 

Nakon Svete liturgije i parastosa žrtvama u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, vence i cveće na spomen obeležje stradalima položile su porodice žrtava, delegacija Vlade, Ministarstva odbrane, Ministarstva rada, opština i gradova Rasinskog okruga i udruženja za negovanje slobodarskih tradicija.

Predsednik opštine Varvarin, Vojkan Pavić, kazao je da se već 18 godina ređaju pitanja, traže odgovori i pravda, te da od svega najupečatljivije živi uspomena, kroz nju i nastradali.

– Ovaj zločin nismo zaboravili i nikada nećemo. Naša je dužnost i da mlađe generacije podsetimo na žrtve, na sve one koji su izgubili živote u bombardovanju širom tadašnje Srbije i Crne Gore. Svi oni su i opomena da se ovakvo stradanje više nigde i nikome ne sme ponoviti – poručio je Pavić.

Državni sekretar Ministarstva rada, Zoran Antić, kazao je da je pre 21 godinu bio sasvim običan prolećni da, pravoslavni praznik Svete Trojice, pedeseti dan Vaskrsa, dan kada , kako je kazao, “dobar, vredan, pošten i častan narod ovoga kraja Srbije, zna tačno kako se na ovaj i druge verske praznike dočekuju gosti”.

Ali, tog 30. maja 1999. godine, nije bilo ni dragih gostiju, niti dobrih namera putnika u avionima NATO. Bol i tuga u našim srcima ostaju, nikada nećemo zaboraviti imena varvarinskih žrtava – poručio je Antić.

Iako je ove godine, zbog epidemije izmenjen protokol obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja mosta u Varvarinu, narod se okupio kako bi odao počast stradalim sugrađanima. Sa porukom da se stradali nikada ne zaborave, tačno u podne, Marija Krsmanović, učenica generacije ovdašnje srednje škole, bacila je venac u Veliku Moravu.

Po prvi put ove godine, zbog epidemije, na ovaj tužan dan sa Varvarincima nije bila nemačka fotoreporterka i aktivistkinja mreže Majke protiv rata, Gabrijela Senft, koja se već dve decenije bori za istinu o stradanju civila u Varvarinu. Gabrijela je autorka knjige “Target” koja je prošle godine prevedena i na srpski jezik, a u kojoj su objavljene fotografije i priče stradanja civila u NATO bombardovanju Srbije, kao i bezuspešna borba građana Varvarina da u nemačkim sudovima potraže parvdu za svoje živote. 

Most u Varvarinu bombardovan je 30. maja 1999.godine, u dva navrata. Tada je poginulo deset civila a povređeno 30, od kojih je 17 zadobilo teške telesne povrede.

Među ubijen civilima bila je i petnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica matematičke Gimnazije u Beogradu koja je prethodne godine bila đak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi. Na mostu su stradali i Milan Savić, Vojkan Stanković i Tola Apostolović iz Varvarina, Zoran Marinković, Stojan Ristić i Dragoslav Terzić  iz sela Varvarin, Ratobor Simonović i Ružica Simonović iz Donjeg Katuna i Milivoje Ćirić, sveštenik iz Varvarina.

D.P.

Na mostu gde je 30. maja, pre tačno 21 godinu, pod NATO bombama život izgubilo deset civila a teže i lakše povređeno 30-oro ljudi, danas je održana komemoracija i spomen žrtvama. Simbolično, u Veliku Moravu venac je bacila Marija Krsmanović, učenica generacije varvarinske srednje škole  Nakon Svete liturgije i parastosa žrtvama u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, vence i cveće na spomen obeležje stradalima položile su porodice žrtava, delegacija Vlade, Ministarstva odbrane, Ministarstva rada, opština i gradova Rasinskog okruga i udruženja za negovanje slobodarskih tradicija. Predsednik opštine Varvarin, Vojkan Pavić, kazao je da se već 18 godina ređaju pitanja, traže odgovori…

Review Overview

Rejting korisnika 4.9 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Šta predviđa nova pomoć države prema najavi predsednika Vučića

Dva puta po 30 evra, tri puta po pola plate, penzionerima i dodatnih 50 evra, a privredi veći garantni fond ...

Korona se ne predaje, još 150 potvrđenih slučajeva u Okrugu

Iako je tokom protekle dve nedelje dnevni broj obolelih opadao u odnosu na prethodni period i kretao se oko sedamdesetak ...

Rasvetljena krađa u Kovid bolnici

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu, u saradnji sa Bezbednosno -informativnom agencijom, rasvetlili su tešku krađu u ovdašnjoj Kovid bolnici ...

“Mačak otišao u hajduke” ovog vikenda u Kruševačkom pozorištu

Namlađa publika tokom ovog vikenda uživaće u predstavi “Mačak otišao u hajduke” koja će se davati u dva termina. Predstava ...

Savindan zbog epidemije bez većih okupljanja, ali najbolji đaci u centru pažnje

Obeležavanje školske slave, Svetog Save, u kruševačkim školama protiče u skadu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, bez uobičajenih priredbi, većih okupljanja ...