Obeležen veliki jubilej: 40 godina fabrike vode u Majdevu

Postavljeno: 05.07.2024

Fabrika vode u Majdevu zvanično je otvorena 1984. godine po projektu Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i Građevinskog fakulteta iz Beograda. Građena je doprinosom Kruševljana i kreditnim sredstvima privrede grada. I dan danas, zahvaljujući njenom radu i JKP „Vodovod- Kruševac“, građanima Kruševca, Aleksandrovca, Ćićevca i dela opštine Trstenik, obezbeđeno je sigurno, stabilno i dugoročno snabdevanje zdravom pijaćom vodom, za više od 150.000 korisnika. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, najmodernije te vrste u Evropi, u rad je pušteno 2020. godine. Ovaj projekat simbol je tehničkog napretka, koji je grad Kruševac pozicionirao na mapu zelenih gradova Evrope. Obeležen je i još jedan značajan jubilej- 10 godina od rekonstrukcije i proširenja kapaciteta fabrike vode.

Jubilej je i potvrda da je JKP „Vodovod- Kruševac“ uzor i lider u oblasti vodosnabdevanja u regionu.

– Ne postoji bolje mesto da se podsetimo na staru narodnu izreku „Mnogo je vode proteklo“. I zaista jeste, 40 godina aktivnog rada, truda i zalaganja, nakon svega što su prethodne generacije uradile da bi ovo postojalo, i da bi 150.000 korisnika danas dobilo zdravu pijaću vodu. Upravo je ovo jedna od fabrika koja, u dobroj meri ispravlja neke naše greške, ne samo grada Kruševca, već i Rasinskog okruga. Treba što više da se trudimo kako bismo olakšali posao JKP „Vodovod- Kruševac“, i ostavili zdravu vodu za buduće generacije. JKP „Vodovod- Kruševac“ je 2022. iz budžeta Grada dobila oko 154 miliona dinara za svoje planirane aktivnosti. U 2024. godini, JKP „Vodovod- Kruševac“ dobilo je 214,5 miliona dinara iz budžeta, sa planom da naredne godine ta sredstva uvećamo, i da premaše 260 miliona dinara – istakao je gradonačelnik Ivan Manojlović i zahvalio se svima zaposlenima u JKP „Vodovod- Kruševac“ na radu i trudu.

O postignutim rezultatima i planovima direktor JKP „Vodovod- Kruševac“ Vladimir Milosavljević.

– Okupili smo se u Majdevu kako bi obeležili 40 godina rada fabrike i odali poštovanje generacijama koje su, sa velikim entuzijazmom i odricanjem, stvorili ovu fabriku. Njihov trud i vizija služiće generacijama koje dolaze. Preuzeli smo od njih obavezu da čuvamo i održavamo ovo postrojenje, kako bismo potomcima obezbedili zdravu i ispravnu vodu za piće, ali ujedno i da ga koristimo za obrazovanje novih stručnjaka različitih profila, koji će nastaviti misiju „JKP Vodovod- Kruševac“. Naše preduzeće osnovano je 1957. godine. Stasali smo u veliku porodicu sa preko 300 zaposlenih. Mrežom dugom 900 kilometara, zdravom pijaćom vodom snabdevamo preko 150.000 stanovnika. Naš najvažniji zadatak je da jezero sačuvamo od zagađenja, kako bismo zadržali visok kvalitet i zdravstvenu ispravnost vode, koja se u ovoj fabrici punih 40 godina proizvodi. Puštanjem u rad kapitalnog projekta, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu i početkom izgradnje dva manja postrojenja u Brusu i Blacu, neizmerni su doprinos očuvanju životne sredine i zalog za budućnost – rekao je Milosavljević i zahvalio se Gradu Kruševcu na podršci u ostvarivanju međuopštinske saradnje na očuvanju jezera Ćelije, pre svega sa opštinama Brus i Blace, ali i svim drugim u Rasinskom okrugu.

Direktor fabrike vode u Majdevu Miroslav Stojanović i prvi direktor fabrike vode, gospodin Milutin Pešić govorili su o istorijatu ove fabrike i svim izazovima sa kojima su se, kroz godine, zaposleni susretali.

JKP „Vodovod- Kruševac“ uručio je zahvalnice za uspešnu dugogodišnju saradnju Gradu Kruševcu, Gradskoj upravi, državnom sekretaru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Bobanu Kostiću, Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“ iz Beograda i vodoprivrednom centru „Morava“ iz Niša, direktoru fabrike vode u Majdevu Miroslavu Stojanoviću i ministru odbrane Bratislavu Gašić za izuzetan doprinos u razvoju našeg grada i čitavog Rasinskog okruga.

Događaju su prisustvovali predstavnici javnog, političkog, privrednog i kulturnog života Grada i Rasinskog okruga, predstavnici Vojske i Policije i direktori javnih ustanova i preduzeća.

Vokalne solistkinje Kristina Anđelić i Sanja Ivanović dodatno su ulepšale atmosferu izvođenjem patriotskih pesama.

O.Milićević

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top